Yaris WRC wint FIA WRC Rally van Zweden!

De Yaris WRC moest er bergen sneeuw voor trotseren, maar het is gelukt: de Yaris WRC springt letterlijk naar het goud en is de grote winnaar van de Rally van Zweden!

Extra bijzonder

De Rally van Zweden is pas de 2de ronde van het FIA World Rally Championship (WRC). Dat de Yaris WRC nu al een winnaar is, is dus extra bijzonder. “Het is een geweldig gevoel om na 17 jaar afwezigheid weer een WRC-rally te winnen. Ik heb naar dit moment uitgekeken, maar kon niet vermoeden dat-ie zo snel zou aanbreken”, aldus trotse Toyota topman Akio Toyoda.

yaris_wrc

1ste in rijdersklassement

Door de winst van de ruim 297 kW/380 pk sterke Yaris WRC van coureur Jari-Matti Latvala en navigator Miikka Anttila staat Toyota GAZOO Racing al na 2 rondes 2de in het algemeen klassement, vóór geduchte tegenstanders als Hyundai en Citroën. Latvala zelf staat momenteel zelfs 1ste in het rijdersklassement! De Fin won in Zweden totaal 6 stages.

yaris_wrc

Probleemloze rally

Latvala begon de laatste dag van de Rally van Zweden na problemen met de besturing met slechts 3,8 seconden voorsprong op de nummer 2, maar wist zich alle 3 de stages van die dag toe te eigenen, inclusief de zogeheten Power Stage. De Yaris WRC no. 2 van coureur Juho Hänninen en navigator Kaj Lindström kende een probleemloze rally en haalde ook punten binnen voor het team van Toyota GAZOO Racing. Dat staat onder de bezielende leiding van WRC-veteraan Tommi Mäkinen (foto onder).

yaris_wrc

IJzersterk debuut

De winst in Zweden volgt na een ijzersterk rallydebuut van de Yaris WRC in de Rally van Monte Carlo, de start van het kampioenschap. De Yaris WRC van Latvala en Anttila verraste vriend en vijand door in het vorstendom aan de Middellandse Zee als 2de te eindigen. Hiermee kende de rentree van Toyota in het WRC een uiterst succesvolle start. De laatste keer dat we een WRC-ronde wonnen was in 1999, het jaar waarin we (tijdelijk) afscheid namen van het rallytoneel.

yaris_wrc

Alsmaar betere auto’s

Akio Toyoda: “Toen ik Jari-Matti voor de race sprak, zei hij dat hij de Yaris WRC met respect behandelt, en dat hij met liefde voor de auto met hem communiceert. Deze liefde voor auto’s voel ik ook. Mijn wens voor iedereen is dan ook dat we deze liefde koesteren en de uitdaging aangaan om alsmaar betere auto’s te maken.”

De volgende WRC rally waarin beide Toyota’s Yaris WRC aan de start verschijnen, is de Rally van Mexico van 9 tot en met 12 maart 2017.

bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen