Yaris Hybrid, test deel 1: ongezouten mening (review)

Een week lang reed autojournalist Wouter Vastenhout in de nieuwe Toyota Yaris Hybrid. Op ons verzoek vertelt hij op dit blog over zijn ervaringen. En officieel Toyota blog of niet, we hebben hem om zijn ongezouten mening gevraagd!

“Ah, gelukkig een flitsend kleurtje, denk ik meteen als ik de Yaris Hybrid bij Toyota Nederland ophaal en zie staan. ‘Island Blue’ staat in de brochure. De felblauwe lak contrasteert mooi met de glimmend zwarte grille en de rode achterlichten, beide nieuw. De vernieuwde Yaris ziet er met zijn andere neus beslist sportiever uit. Je krijgt maar één kans voor een goede eerste indruk en de Yaris pakt deze kans.”

Geruisloos weg rijden
“Een hybride auto is niet nieuw voor mij, maar toch blijft het bijzonder dat de Yaris geruisloos (op de elektromotor) weg rijdt. Ik weet ook hoe de vorige generatie rijdt en wat mij direct opvalt, is dat de nieuwe Yaris met meer gevoel stuurt. Wat (gelukkig) wel onveranderd is, is de hoeveelheid ruimte. Je hoeft maar om je schouder te kijken om te zien dat de Yaris een van de ruimste auto’s in zijn klasse is. Zelfs ik, met mijn lengte van 1.90 m, zit achterin prima.”

Knap
“Als ik het gaspedaal steviger intrap, springt de benzinemotor bij. Ik merk dat een beetje, maar dat komt omdat ik er beroepsmatig op gefocust ben. Het blijft knap dat Toyota de werking van de elektromotor en de benzinemotor op zo’n manier laat afwisselen dat je dat nauwelijks doorhebt. En als je daarmee het milieu een handje helpt, is dat mooi meegenomen.”

Toyota_Yaris_Hybrid - Toyota-blog

Zachtere materialen
“Eenmaal op de snelweg blijkt de Yaris Hybrid stiller dan zijn voorganger is. Er is bijvoorbeeld minder windgeruis. Het dashboard bestaat nu uit zachtere materialen. En de versnellingspook van de CVT-transmissie (standaard) ziet er robuuster uit. Het weggedrag is vooral comfortabel. Trek je stevig op, dan is de Yaris minder stil. De aandrijfgeluiden die je dan hoort, zijn echter inherent aan de combinatie CVT/motor.”

Onthaasten
“Toyota heeft een toefje sportiviteit toegevoegd (de Yaris helt in bochten nu bijvoorbeeld minder over), maar écht dynamisch wordt het niet. Is ook niet erg, het is maar wat je in een auto zoekt. Met de Yaris Hybrid is het vooral onthaasten en in het drukke Randstadverkeer is dat best aangenaam. De CVT is vooral in de file erg prettig; je hoeft niet telkens terug en op te schakelen.”

Dames op leeftijd
“De eerste kennismaking met de Yaris Hybrid is goed verlopen. De interieurruimte is dik in orde. Verder ziet-ie er goed uit, vooral dankzij de nieuwe neus. De volgende keer doe ik verslag van een bezoekje aan twee dames op leeftijd. Hoe kijken zij tegen de moderne hybride techniek aan? Schrikt het af of vallen ze desondanks als een blok voor de Toyota? Je leest het binnenkort op dit blog.”

Bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen