Toyota heeft de drie- en vijfdeurs Yaris onder handen genomen. Geen volledig nieuwe generatie, maar er worden wel zo’n negenhonderd nieuw ontwikkelde onderdelen toegepast. Het uiterlijk oogt fris, Bi-Tone-lak geeft het model iets frivools en er is sprake van een nieuwe 1.5-liter benzinemotor. De hybrideversie is en blijft een verkoopsucces en de veiligheid neemt toe doordat Safety Sense voortaan standaard is.
‘De meest geproduceerde auto in Frankrijk.’ Een uitspraak die menigeen verrast tijdens de presentatie van de vernieuwde Toyota Yaris. U leest het goed: de Japanners spannen de Fransen voor de kar. Vele duizenden Yarissen rollen er jaarlijks van de band in het Franse Valenciennes. Daar produceert Toyota de Yaris al sinds 2001. In de hoge productieaaantallen komt gezien het design, de rijkwaliteiten, de techniek en de prijsstelling van de vernieuwde versie zonder twijfel geen verandering. Overigens, de Japanners hebben meer met Frankrijk, want het ontwerp komt uit Toyota’s designcenter ED2 in Zuid-Frankrijk.
Design
De Yaris heeft een lengte van 3,94 meter, is 1,69 breed en 1,51 meter hoog en sluit daarmee keurig aan de onderkant van het B-segment aan. De wielbasis bedraagt 2,51 meter. Het front is voorzien van een trapeziumvormige grille. De koplampen hebben een wat ander ontwerp gekregen. De achterzijde wint aan kracht door de nieuwe vormgeving van de achterlichten en de achterbumper. Het is even wennen aan het Bi-Tone uiterlijk. Diverse lakkleuren worden daarbij gecombineerd met een zwart dak en raamstijlen. Het lijkt alsof het dak een beetje boven de auto zweeft. Zonder die accenten is de Yaris overigens al aansprekend genoeg.
Interieur
In het interieur vond een kwaliteitsoffensief plaats. Op ergonomisch vlak slaat Toyota eveneens een slag. Prima meubilair en nieuwe materialen geven het geheel meer cachet. Het is bij de inrichting mogelijk accenten van de exterieurkleur te integreren met een speels resultaat. Een TFT-kleurenscherm doet vanaf de Aspiration-uitvoering zijn intrede. Via die weg is achter het driespaakstuur informatie over het voertuig beschikbaar. Denk aan brandstofverbruik en andere rijgegevens. Tevens omvat het schermpje verkeersbordherkenning. In het meubilair van de Executive en Premium is leer verwerkt. Die uitvoeringen beschikken ook over een donkere hemelbekleding en privacy glas achter. Een groot Skyview-panoramadak valt de Yaris Premium te beurt. Tijdelijk maakt een Design Red-uitvoering deel uit van het Yaris-aanbod. De versie in Ash Grey heeft sportieve rode accenten in het in- en exterieur, lichtmetalen wielen, LED-dagrijverlichting, LED-achterlichten, mistlampen voor en een speciale honingraatgrille.
Motoren
Toyota zet de Yaris met drie motorversies in de markt. Nieuw in de compacte rakker is een 1.5-liter viercilinder benzinemotor. Die vervangt de 1.3-liter. Geen downsizing dus. De nieuwe motor is tot twaalf procent zuiniger en tien procent sterker dan zijn kleinere voorloper. Het lage verbruik wordt bewerkstelligd door technische verfijningen en de toepassing van kennis uit Toyota’s hybridetechniek. De nieuwe 111 pk sterke motor valt vanaf de eerste kilometers in de smaak. Het koppel bedraagt 136 Nm. 118 Nm daarvan is al beschikbaar bij 2.000 tpm. Schakelen doet de bak soepel en direct. Wel is het even wennen aan de koppeling, die wat laat pakt. Het verbruik van 5,0 l/100 km wordt niet behaald, maar 6,5 l/100 km met vooral stadskilometers blijkt een nette score. Over prestaties geen klagen. Van 0 tot 100 km/h verloopt in elf seconden. Met een CVT-automaat heeft de 1.5-liter twee tienden van een seconde meer nodig om de honderd aan te tikken.
Hybrid
Vanzelfsprekend presteert de Hybrid-uitvoering op het gebied van verbruik beter. De versie die in ons land zestig procent van de Yaris-verkopen voor zijn rekening neemt, slokt op de honderd kilometer volgens Toyota 3,3 liter naar binnen. Minder kracht nodig dan de 74 pk sterke Hybrid? Dan is er altijd nog de 1.0-liter-uitvoering. Die driecilinder is 69 pk sterk en heeft een koppel van 95 Nm bij 4.300 tpm. Die is voorzien van een vijfbak en door weloverwogen te rijden verbruikt die combinatie 4,3 liter per 100 kilometer. Overigens, niet alleen in ons land maar in heel Europa is de Yaris Hybrid een succes met een verkoopaandeel van 42 procent.
Veilig
Alle Yaris-versies worden door Toyota voorzien van Safety Sense. Dat omvat onder meer verkeersbordherkenning en Lane Departure Warning. Zonder richting aan geven een witte lijn overschrijden betekent bestraft worden met een ‘piep’. Het is ongetwijfeld veilig maar vaak ook irritant. Ook omvat door het soms overactieve veiligheidssysteem automatisch grootlicht en een remsysteem dat in noodgevallen ingrijpt. Toyota loopt op dit vlak in het B-segement voorop.
GRMN
Eind van het jaar wordt het lachen met de Yaris GRMN, een driedeurs sporter met 210 pk. Daarmee wil Toyota nog eens extra het accent leggen op de sportiviteit van het merk en van de Yaris in het bijzonder. Deze Yaris-versie vloeit voort uit het succes in de World Rally Competitie. De Yaris GRMN is een pure ‘hot hatch’ voorzien van een potente 1.8-liter viercilinder met een compressor en Torsen-sperdifferentieel. De sportieve rakker deelt zijn DNA met de Yaris WRC, de 380 pk sterke rallyauto waarmee Toyota momenteel hoge ogen gooit in het wereldkampioenschap rally, het FIA World Rally Championship 2017. GRMN staat voor ‘GAZOO Racing Masters of the Nürburgring’. Smullen voor de liefhebbers. Een prijs is nog niet bekend.
Prijsstelling
De Yaris mag dan aan uitrusting en uitstraling winnen, de prijsstelling voor de driedeurs instapper blijft onveranderd: 14.495 euro. De Hybrid staat in de prijslijst vanaf 20.495 euro en een Bi-Tone vraagt 21.295 euro. De speciale Design Red is er vanaf 18.385. Private Lease is mogelijk vanaf 259 euro. Het betreft een contract van 48 maanden op basis van tienduizend kilometer per jaar. Ook is er private flex lease. Een nieuwe vorm van het momenteel populaire private lease. Dat betekent dat het leasecontract na een jaar maandelijks kan worden opgezegd. Toyota ziet op dat vlak met de Yaris kansen voor mensen die tijdelijk over een auto willen beschikken. Denk bijvoorbeeld aan werknemers met een jaarcontract. De flexibiliteit van hun mobiliteitskeuze neemt daarmee toe. Kijk voor de(leaseprijzen op onze leasevergelijker.
Bron: www.autovandaag.nl
Laat wat van je horen