Toyota Yaris GRMN: een rasentertainer

Toyota zet alles op alles om van de nieuwe Yaris GRMN een volbloed hot hatchback te maken. Hoe we dat doen? Met ingrediënten die liefhebbers absoluut zullen aanspreken.

Straatversie van Yaris WRC

Op de Autosalon van Genève vormt de Yaris GRMN één van de primeurs. Het is de straatversie van de Yaris WRC waarmee Toyota deelneemt aan het wereldkampioenschap rally. En dat is te zien, want de driedeurs Yaris GRMN oogt ultra-sportief en super-dik.

Pure hot hatchback

Je kan de Yaris GRMN direct herkennen als een pure hot hatchback. En echt niet alleen door de kleuren van Toyota GAZOO Racing. De Yaris GRMN heeft meer in huis. Kijk maar naar de 17-inch multispaaks lichtmetalen BBS-wielen, de forse zwarte achterspoiler, de sportieve vóór- en achterbumper, een diffuser achter en een uitgesproken centraal geplaatste uitlaat.

toyota-yaris-grmn-officieel-52017-005

Een van de krachtigste modellen in het B-segment

De snelste Yaris is voorzien van een 1,8-liter benzinemotor mét compressor, uniek in zijn klasse. Het vermogen komt uit op meer dan – hou je vast – 154 kW/210 pk. Daarmee is de Yaris GRMN een van de krachtigste modellen in het ‘hot hatch’ B-segment.

Meer goed nieuws

En er is meer goed nieuws. Vooral voor de liefhebbers. We koppelen de motor namelijk aan een handgeschakelde zesbak die de voorwielen aandrijft via een Torsen sperdifferentieel. Dit sperdifferentieel verdeelt het motorvermogen zo efficiënt mogelijk over de twee voorwielen en zorgt voor optimale tractie in bochten.

toyota-yaris-grmn-officieel-62017-006

Verlaagde wielophanging

De Yaris GRMN heeft verder een verlaagde wielophanging met schokdempers van Sachs en een grote stabilisatorbalk voor een directer rijgedrag. Om de auto weer tot stoppen te dwingen, installeren we high-performance remmen met grote geventileerde remschijven en vier zuigers per remklauw. Alles gericht op topprestaties dus.

Sportstuur van GT86

In het interieur vinden we speciaal voor de Yaris GRMN ontwikkelde sportstoelen met optimale zijdelingse steun. Maar ook aluminium sportpedalen, een opnieuw ontworpen klokkenwinkel én het sportstuurwiel van de GT86 met een lekker kleine diameter: hoe leuk is dat!?

toyota-yaris-grmn-officieel-12017-001

900 punten vernieuwd

Een Yaris om naar uit te kijken dus! Nog wel even geduld, want de verkoop van de Yaris GRMN start begin 2018 in Europa. Al wel bestelbaar is de vernieuwde Yaris. Die mag er ook zijn, want we hebben hem op maar liefst 900 punten vernieuwd.

Bron: www.blog.toyota.nl

Laat wat van je horen