Toyota Yaris beste auto voor € 15.000,-

Steeds meer automobilisten kiezen niet voor een gloednieuwe auto, maar een jong gebruikt exemplaar. We bekijken drie populaire,compacte modellen waar ’net de kop vanaf is’.

Renault Clio (2012-heden)

De Clio rijdt sportief met een stevig afgestemd onderstel. De 0,9 liter driecilinder benzinemotor (1 op 15) is lekker vlot. De bagageruimte (300 liter) is behoorlijk, maar de zitruimte achterin houdt niet over. Na een zoektocht op gaspedaal.nl vinden we bij de Renault-dealer in Hellevoetsluis een spierwitte driepitter (juni 2017, 18.000 km). Die kost €14.950 en is liefst €3.540 goedkoper dan een nieuw exemplaar met dezelfde specificaties.

Toyota Yaris (2011-heden)

De Yaris is een erg goede auto. En dat terwijl dit model alweer zeven jaar meeloopt! De rijeigenschappen zijn goed en de interieurruimte is de ruimste in zijn klasse. De instap is ook riant, evenals de bagageruimte (347 liter). Een donkergrijze Yaris 5-deurs 1.0, in de Aspiration-trim (april 2017, 5.000 km) Staat te koop voor €14.950, op toyota.nl waarmee de tweedehands Toyota € 2.045 voordeliger is dan een identieke nieuwe.

Volkswagen Polo (2009-’17)

Eind vorig jaar verscheen de nieuwe Polo. Het ’oude’ model is echter nog steeds een heel competente en goede auto. Uit het overweldigende occasionaanbod kiezen we op gaspedaal.nl een witte 1.2 TSI Comfortline, die voor € 14.990 te koop staat bij de dealer in Uithoorn. De Polo is van februari 2017 en er staan 18.000 kilometer op de teller. Koop je dit exemplaar, dan houd je €4.660 in je zak ten opzichte van een vergelijkbare nieuwe.

Oordeel van de Wegenwacht

Renault Clio

De voornaamste stoorzender is de elektronica. Voor een kleinigheid verschijnen er paniekerige teksten op het dashboard. De Wegenwacht kan je gerust stellen en weet ook raad bij een ander bekend euvel: een kapotte ladingssensor op de accu. De auto start dan niet. De Wegenwacht ’omzeilt’ die sensor zodat u tenminste uw reis kunt vervolgen.

Toyota Yaris

De kwaliteit van Toyota staat buiten kijf. De Wegenwacht kent bij deze Yaris-generatie maar enkele minimale klachten. Zo start de Yaris niet als de remlichtschakelaar kapot is. Die moet worden vervangen. Bij exemplaren met ’key-less’-bediening kan het voorkomen dat de auto de sleutel niet herkent. Houd de sleutel tegen de startknop en hij doet het weer.

Volkswagen Polo

De Wegenwacht is vooral bekend met problemen rond uitvoeringen met de 1.4 liter TSI-benzinemotor. Die heeft per cilinder individuele bobines en daarvan kan er zomaar eentje stuk gaan. Niet doorrijden, want daar kan de katalysator niet tegen! Een bevroren carterventilatie: kan leiden tot een kapotte oliekeerring.

Ons advies

Kiezen voor ’jong gebruikt’ scheelt duizenden euro’s. Geld dat je aan een mooiere, completere uitvoering kunt besteden. Wij nemen de Toyota, vanwege de geboden binnenruimte en zijn ijzersterke reputatie.

Bron: telegraaf.nl

 

Laat wat van je horen