Door de Yaris masculiener vorm te geven, wil Toyota het model ontdoen van het truttenschudderimago. Kan de Yaris nu meer jongeren voor zich winnen of blijft hij een achterhoedegevecht voeren tegen de Polo’s, 207’s en Ibiza’s van deze wereld.
Toyota’s bestverkochte model heet Yaris. En het succes dat de Japanners boeken met de auto, willen ze uiteraard graag prolongeren met de jongste editie. Maar Toyota heeft meer noten op z’n zang waar het z’n compacte B-segment-hatchback betreft, zoals een nieuwe doelgroep aanboren: jongeren. En dan vooral jonge mannen. Nu staat de Yaris vooral op de verlanglijst van senioren, maar als Toyota met het model ook wil doorbreken in de zakelijke markt moet het de Yaris ook meer op de lijstjes van jeugdiger automobilisten zien te krijgen.
De auto heeft een aantal kwaliteiten waarmee hij nadrukkelijker hun aandacht kan trekken. Hij ziet er stoerder en volwassener uit dan ooit, heeft een solide weggedrag en is er in een belastingvrije variant, met 1,0-litermotor. Die hebben we echter niet, hier verschijnt de krachtiger 1,3-litervariant waarvoor wel motorrijtuigen belasting verschuldigd is. De 1.0 heeft een bescheiden vermogen van 69 pk, en dat doet het ergste vrezen voor de prestaties van de Yaris. De 1.3 wekt 99 paardenkrachten op, en daarmee kom je aanmerkelijk beter vooruit.
Bedaagd
Behalve z’n start-stopsysteem heeft ook het rijgedrag waartoe de Toyota uitdaagt een positieve invloed op de inname van de hoeveelheid euro loodvrij. Hij nodigt niet uit tot sportief rijgedrag, maar zet eerder aan tot een wat bedaagdere rijstijl; de motor heeft wat tijd nodig om zich van z’n beste kant te laten zien, waarbij hij ook een sportieve roffel ontbeert. De besturing reageert door de nadrukkelijke bemoeienis van het bekrachtigingssysteem afstandelijk; veel feedback over wat er onder de wielen van de Yaris gebeurt, gaat verloren. Het onderstel, aan de andere kant, maakt duidelijk dat de Yaris het stadium der volwassenheid heeft bereikt. Het voelt namelijk heel vertrouwenwekkend en solide aan. De Yaris blijft ook op hoge snelheid stabiel. Je moet wel heel hard tekeergaan om hem van z’n stuk te brengen; onder normale omstandigheden volgt de auto keurig de ingezette lijn en tilt hij niet snel de wieltjes op. Evenmin schuift hij bij het minste of geringste gillend over de voorbandjes richting buitenzijde van de bocht. Bovendien toont het onderstel zich mooi stil en dat vergroot het comfort.
De binnenruimte van de Yaris mogen we gerust verrassend noemen. Hij is zowel in de breedte als in de lengte gegroeid ten opzichte van zijn voorganger en ook de wielbasis van de nieuweling is groter. Binnenin plukken vooral de achterpassagiers de vruchten van deze groeistuip. Dankzij de toegenomen wielbasis hebben passagiers op de achterbank meer beenruimte dan in de vorige versie. De toename in lengte komt ook de afmetingen van de bagageruimte ten goede. Hierin kun je 347 liter kwijt.
Toyota heeft werk gemaakt van de gebruikte materialen aan boord. Recht voor je neus en op de portieren zit zelfs zachte kunststof. De boven– en onderkant van het dashboard zijn nog altijd uit tamelijk hard plastic opgetrokken, maar Toyota heeft in de Yaris flinke stappen vooruit gemaakt. De belangrijkste verandering aan boord is dat de instrumenten niet meer midden op het dashboard zitten en dat komt de overzichtelijkheid ten goede.
Bron: autoweek.nl
Laat wat van je horen