
Dat de Yaris vernieuwd is, zie je onder meer aan de motorkap en de bumper, al moeten ook wij er twee keer naar kijken om te zien hoe de auto werd gefacelift. Een iets anders geboetseerde achter- en voorbumper – met name het deel bij de mistlampen – en een andere indeling van de achterlichten, dan ben je er wel. Typisch Toyota, zo doet het merk het al jaren en het legt de Japanners absoluut geen windeieren.
Ook binnenin is er weinig nieuws onder de zon. Het dashboard van de Yaris is voor 95 procent gelijk aan dat van z’n voorganger, behalve dat de klokken nu analoog zijn in plaats van digitaal. Een hele verbetering. Toch zijn ze jammer genoeg nog altijd centraal op het dashboard geplaatst. Dat maakt het des te lastiger om de kleine cijfertjes van de boordcomputer, die uiterst rechts is geplaatst, af te lezen.
Het Yaris-dash heeft analoge klokken in plaats van digitale cijfers, een hele verbetering. Een vermogen van 100 pk uit een 1.3-tje is niet gek, zeker in combinatie met een keurig brandstofverbruik. Met deze knop kun je het start-/stopsysteem deactiveren. De Yaris heeft een vijfdeurs koetswerk.
Kun je er dan ook fatsoenlijk met vier volwassenen mee op pad? Ja, er is op de achterbank voldoende ruimte voor lijf en leden. De Yaris heeft een vlakke vloer én een (in delen) verschuifbare achterbank. Handig als je eens een keer extra bagage – de capaciteit groeit van 313 naar 387 liter – kwijt moet. Dat gaat uiteraard wel ten koste van de beenruimte op de achterbank. De kunststoffen die Toyota voor het dashboard en de deurbekleding gebruikt, ogen door het reliëf zacht, maar zijn dat niet. Vooral de rand langs de portieren is erg hard.
Optimal Drive
In het vooronder van de Yaris vinden we een 1.3-motor met een vermogen van 100 pk. Nog geen kleine turbomotor bij deze Japanner, zoals bij bijvoorbeeld de Renault Twingo of de nieuwe VW Polo, maar die mis je niet. Toyota belooft voor zijn kleintje een gemiddeld verbruik van 1:19,6, mede dankzij brandstofbesparende technieken, Optimal Drive genaamd. Daarbij valt te denken aan zaken als aangepaste bakverhoudingen, met minder wrijving werkende onderdelen in motor en bak, motorolie meteen lage viscositeit, optimale timing en lifthoogte van de kleppen (Toyota’s Valvematic), regeneratie van remenergie en banden met een lagere rolweerstand.
En de belangrijkste in dit verband: het start-/stopsysteem. Toyota noemt het simpel Stop & Start. Uiteraard rendeert dit systeem alleen in situaties waarin veel gestopt en gestart wordt. Het werkt uitstekend. Overigens zijn er omstandigheden waarin de motor níet zal afslaan of juist zal starten, bijvoorbeeld wanneer de airco hard aan het werk is, je de rem herhaaldelijk intrapt of de auto langzaam naar voren rolt. Het door de fabriek opgegeven verbruik halen we helaas niet; we zaten er met ‘normaal’ rijgedrag en gemiddeld 1:15,4 ongeveer een kwart boven. Geen gekke score, maar toch.
De pittige 1,3-litermotor maakt de Yaris lekker vlot in de omgang. Hij sprint in twaalf tellen naar de honderd. In de tussensprints heeft de Japanner profijt van zijn zesde versnelling. De handgeschakelde transmissie schakelt bovendien heel soepel. De vering en de demping van de Toyota zijn goed uitgebalanceerd en ook de besturing van de Yaris is prettig. Nog een pluspuntje van de Yaris is z’n kleine draaicirkel.
Bron: autoweek.nl
Laat wat van je horen