Toyota keert terug in WRC met Yaris

Het WRC krijgt er weer een deelnemer van formaat bij: Toyota heeft bekendgemaakt dat het terugkeert in de koningsklasse van het rallyrijden met de Yaris WRC. Toyota-topman Akio Toyoda heeft persoonlijk de nieuwe rallyauto onthuld. Onder de kap ligt een 1,6-liter turbomotor, goed voor 300 pk. Schakelen gaat met een sequentiële zesbak van ZF Sachs.

Het Japanse merk gaat vanaf 2017 rally’s rijden met het volledig in eigen huis gebouwde model. De coureurs zijn nu uiteraard nog niet bekend. Wel is er een testteam aangewezen, met onder meer het Franse talent Eric Camilli (27) en de zeer ervaren Sebastian Lindholm en Stéphane Sarrazi.

De topman vertelde bij de onthulling dat ‘de glorietijden van weleer moeten herleven’. Dat schept verwachtingen, want Toyota behaalde in het verleden drie wereldtitels en 43 overwinningen. Toyota had in de jaren zeventig, tachtig en negentig coureurs als Carlos Sainz, Juha Kankkunen, Björn Waldegard en Didier Auriol in dienst

Toyota treedt wel toe tot een sterk deelnemersveld. In 2014 reden de Volkswagen Polo R WRC, Citroën DS3 WRC, Ford Fiesta RS WRC en Hyundai i20 WRC mee in het kampioenschap. Na negen titels op rij voor Sébastien Loeb in een Citroën WRC-auto heeft Sébastien Ogier de afgelopen twee kampioenschappen in een Polo R WRC gewonnen.

Bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen