Toyota gaat weer rallyrijden!

Yaris R1A Rally car 2012

Toyota keert terug naar de rallysport! Toyota Motorsport (TMG) heeft hiervoor een Yaris ontwikkeld, die bedoeld is voor de instapklasse van het rallyrijden. Deze TMG Yaris R1A maakt eind augustus zijn debuut tijdens de ADAC Rallye Deutschland.

In de jaren 90 was Toyota wereldkampioen rally met de Celica GT-Four. Daarmee waren we de eerste Japanse autofabrikant die dit voor elkaar kreeg. De nu gepresenteerde Yaris R1A maakt rallyrijden bereikbaar voor een brede doelgroep. Toyota Motorsport levert het rallymonster(tje) voor prijzen die beginnen bij circa 22.500 euro. Dat is inclusief een rallyset bestaande uit een sportuitlaat (55 mm) met een speciale katalysator, een kortere eindoverbrenging voor de 6-bak en een sportonderstel met aangepaste veren en schokdempers én de mogelijkheid de rijhoogte van de auto aan te passen. De rallyuitvoering van de Yaris wordt verder geleverd met een rolkooi, sportkuipjes en brandblussers. Veiligheid voor alles.

Toyota Motorsport TMG Yaris R1A  - Toyota-blog.nl

Vanwege het rallyreglement van de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) hebben we de 1,3-liter benzinemotor van de Yaris ongemoeid gelaten. Die levert nog altijd 73 kW/99 pk. Maar geloof ons, dat is voldoende voor een stevig potje modderworstelen met tegenstanders. Naar verwachting wordt de TMG Yaris R1A de eerste auto ter wereld die de FIA R1A homologatie (tot 1.400 cc) ontvangt. Dit betekent dat de Yaris in rallyuitmonstering officieel mag deelnemen aan rally’s, inclusief die van het World Rally Championship (WRC)!

Rallydebuut

De TMG Yaris R1A maakt zijn rallydebuut tijdens de ADAC Rallye Deutschland, die in het weekend van 24, 25 en 26 augustus verreden wordt. Een van de coureurs is Isolde Holderied, een dame die al eerdere racete in de Toyota Yaris Cup. Toyota stopte in 1999 met rallyrijden toen het zich ging richten op de Formule 1.

Laat wat van je horen