
Via autowereld.com > De verwachtingen van de nieuwe Yaris zijn hoog. Zonder aarzeling wordt de jaarprognose op 200.000 eenheden gesteld. Voor Europa. “Meer dan 10.000 is voor Nederland heel realistisch.” Toyota spreekt nadrukkelijk trots over de nieuwe Yaris. Op het arrogante af. Heeft het daadwerkelijk recht van spreken?
Zonder een meter te hebben gereden legt Toyota ons enkele zware taken voor de nieuwe Yaris in de mond. ‘Geen autoklasse is meer volwassen geworden dan het B-segment. Meegegroeid is het verwachtingspatroon van diens klanten, zonder dat deze hiervoor meer wenst te betalen.’ Een feit waar ook wij van bewust zijn. Vervolgens zijn er die 2,5 miljoen eerder verkochte Yarissen. Een gigantisch aantal (lees: succes) over twaalf jaar Toyota Yaris. En ook die druk van evenaren zal de nieuwe niet in de koude kleden gaan zitten.
< 55+
Er zijn meer argumenten te verzinnen, maar de twee vooraf aangegeven ‘gewichten’ zijn al voldoende om des te meer te begrijpen dat Toyota met het design van de nieuwe Yaris op veilig heeft gespeeld. De vaak als “oubollig” bestempelde uitstraling van de voorgaande generaties is daarmee weliswaar in positieve zin verdwenen, maar een eigen identiteit heeft de Yaris nu niet meer. Het exterieur is gewoon heel erg Toyota geworden met opmerkelijke en scherpe vouw- en hoeklijnen. Vormen die volgens de maker de trouwe Yaris-koper, waarvan de gemiddelde leeftijd 55+ bedraagt, niet voor het hoofd stoot, en toch ook de jongere automobilist aan zal trekken.
Reliëf
Het interieur zinspeelt tevens op een uiteenlopende klandizie. Het dashboard maakt een verzorgde indruk, maar het ondeugende is eraf. De klokkenwinkel bevindt zich niet langer op een ongebruikelijke positie (in het centrum), en verhuisde naar de klassieke plek achter het stuurwiel. De behuizing wordt geflankeerd door uitgestrekte ventilatieroosters en lijkt zo volledig op te gaan in het dashboard. Dit geeft een opgeruimd gevoel en een evenzo rustig blikveld naar voren als bij de vorige generatie. Vindingrijk van Toyota.
De aandacht naar de materialen heeft er klaarblijkelijk wel onder geleden. Het reliëf is luxe, maar kan niet verbloemen dat veel oppervlakken zijn vervaardigd uit hard kunststof. Daarnaast herkennen we enkele bedieningspaneeltjes van Toyota’s uit een ver verleden en ook de aanwezigheid van functieloze knoppen drukken onnodig de verder degelijke indruk die het interieur achterlaat.
Neigt naar maatstaf
Gelukkig heeft Toyota de kritiek op de stoelen ter harte genomen. Het profiel van de nieuwe nodigen bij voorbaat meer uit om plaats te nemen en ze zitten daadwerkelijk ook beter. Een verschuifbare achterbank is bij de Yaris verleden tijd. Dit omdat ruimte gereserveerd diende te worden voor het accupakket van de hybrideversie (medio 2012); die wordt dus onder de achterbank gemonteerd. De binnenruimte heeft er desondanks niet onder geleden. Zowel voor- als achterin werd aan comfort gewonnen door de vijf centimeter langere wielbasis. Sterker nog, qua geboden binnenruimte kan de Yaris wel eens de maatstaf in zijn klasse zijn geworden. Niet langer is het achterste zitcompartiment enkel voorbehouden aan kinderen, ook volwassenen er kunnen er voortaan zonder ongenoegen plaatsnemen. In totaliteit groeide de nieuwe Yaris met tien centimeter wat hem betreft maatvoering dicht bij de koplopers in zijn segment, de Volkswagen Polo en de Ford Fiesta, brengt. De reguliere bagageruimte kon zodoende toenemen naar 347 liter en ook die hoeveelheid is klasseleidend.
Touch & Go
Doorgaans is bij internationale persintroducties een routeboek gebruikelijk voor het volgen van het uitgestippelde testparcours, maar bij de nieuwe Yaris werd die achterwege gelaten. Toyota wilde ons graag kennis laten maken met Toyota Touch & Go, een geïntegreerd infotainmentsysteem dat zich voorlopig uniek in deze klasse maakt door een format ingericht op de laatste multimediale functies. Verschillende handige ‘apps’ zijn bijvoorbeeld binnenkort te downloaden en Google Maps kan als bron dienen voor het optionele navigatiesysteem. Tijdens onze test met de Yaris maakte het geen enkele fout. Bovendien geeft het een overzichtelijk beeld weer van de routes. Tenminste, als het 6.1 inch niet geteisterd wordt door reflecties. De hoeveel fysieke knoppen is beperkt en ook de menustructuur werkt zeer gebruiksvriendelijk waardoor ook oudere gebruikers ermee uit de voeten moeten kunnen. Er is een USB-aansluiting voor bijvoorbeeld externe muziekdragers en smart phones, maar de Bluetooth-connectiviteit werkt minstens zo snel en tevens zonder kwaliteitsverlies. Of geluid gesproken, de audio-installatie klinkt zuiver en opvallend uitgebalanceerd voor een dergelijke auto.
Diesel meest aantrekkelijk, maar ook weer niet.
De bijtelling- en wegenbelastingvrije Yaris Hybrid zal zonder meer de bestseller van het gamma gaan worden. Maar die staat pas voor volgend jaar op het programma. Nu bestaat de keus uit twee benzineversies en een diesel. De 90 pk sterke 1.4 D-4D is de meest prettig te rijden motorisering van het voorlopige palet. Mede door het uitgestreken koppel van 205 Nm houdt de diesel zonder moeite de vaart in de Yaris, en weet hij alsnog een vriendelijk verbruik van 4,7 l/100 km te realiseren. Echter, zijn hogere aanschafprijs en het niet in aanmerking komen voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting plus een maximale bijtellingkorting van 20% maken hem minder aantrekkelijk voor het grote publiek.
Sjorren aan de 1.0
Wie fiscaal maximaal wil profiteren moet voor de 1.0 gaan. Wegenbelastingvrij en 14% bijtelling geldt voor dat model, al ligt de CO2-uitstoot met 110 g/km gevaarlijk op de (huidige) grens. Wie een behoorlijk aantal jaren met de Yaris met de driecilinder uit de Aygo wil rijden is bij deze gewaarschuwd. Daarnaast is het gebruik naar onze mening minstens zo bepalend voor het plezier dat je aan deze instapper beleeft. De 69 pk voldoen zolang je binnen de bebouwde kom blijft, daarbuiten is het puffen en zweten voor mens en techniek. Veelvuldig schakelen is een noodzakelijk kwaad om enigszins op te kunnen schieten, maar heeft weer tot gevolg dat het fabrieksverbruik van 4,8 l/100 km lang niet wordt gehaald. Een kalme rijstijl is het devies.
1.3 als middenmote(o)r
Het beste van beide werelden biedt de 1.3 VVT-i. Die is met z’n 99 pk krachtig genoeg om mee te hobbelen met ietwat haastig verkeer, laat wat meer van zich horen bij accelereren, maar is prettig stil op kruissnelheid en doet met 6,2 l/100 km in de praktijk (zonder start/stop) niet eens zoveel onder voor de één-punt-nul. De viercilinder benzinemotor is te koppelen aan een manuele versnellingsbak of een CVT met zeven voorgeprogrammeerde trappen, door Toyota Multidrive-S genoemd. Normaliter raden we dergelijke automaten al gauw af door hun storende transmissiegeluiden bij het optrekken en vanwege hun lome karakter, maar in de Yaris viel dit alleszins mee.
Volwassen
Het grote totale raamoppervlak van de Yaris wekt de indruk in een grotere Toyota te zitten. Dat geldt tevens voor het rijgedrag dat volwassen aanvoelt wat mede wordt veroorzaakt door de manier waarop de auto om zijn lengteas rolt. Dat gaat gepaard met een solide, wichtig gevoel. Op een soortgelijke wijze strijkt het onderstel oneffenheden in het wegdek glad. Ook daarom blijft het opvallend stil binnen. Voor niet al te scherpe drempels hoeft niet geremd te worden. Ook met enige snelheid vangt de ophanging ze gemoedelijk op.
De reden dat rijden met de nieuwe Yaris nooit echt spannend wordt is toe te schrijven aan de stuurbekrachtiging. Die is gevoelloos en lijkt rond de middenstand in fases te werken. Eerst is er niets, dan weerstand, dan niets, en daarna is de tegendruk wel afgewogen. Het speelt zich af binnen centimeters rond de rechtuitstand. In drukke verkeersituaties merk je er weinig van, maar op de snelweg waar minimale stuurcorrecties soms noodzakelijk zijn des te meer.
Resumé
Door de natuurramp begin dit jaar heeft Toyota veel moeten inleveren. In eerste instantie heeft dit weinig met de nieuwe Yaris van doen, maar de wetenschap dat één op de vier verkochte Toyota’s een Yaris betreft duidt de belangrijkheid van het model aan. De nieuwe Yaris moet de reddende engel zijn die Toyota weer terug aan de top brengt. Logisch dat de ambities ondanks de historische en externe druk torenhoog zijn. Het is nog te vroeg om te zeggen of de doelstellingen worden gehaald, feit is dat de nieuwe Yaris nergens in uitblinkt, maar eigenlijk ook niets verkeerd doet. Dat maakt hem wellicht een ietwat saaie allemansvriend, maar die heeft nu eenmaal een aanstekelijk aantrekkingskracht en is bijzonder ongevoelig voor ontvrienden. Een grote klantenkring lijkt dus gegarandeerd.
Bron: autowereld.com
Laat wat van je horen