Eindelijk Daytime Running Lights voor de Yaris!

DRL-art Toyota yaris 2012 running daylight

Eindelijk! Zullen sommige Yaris-rijders verzuchten. Terwijl anderen niet eens begrijpen waar het over gaat: Vanaf vandaag kun je voor je Yaris LED dagrijverlichting  – Daytime Running Lights of DRL in het jargon – bij je dealer bestellen.

Op dit blog is de afgelopen weken een flinke discussie ontstaan over DRL. Waarom het niet standaard op de nieuwe Yaris zat? Waarom het in Nederland nog niet als accessoire werd aangeboden, en in de landen om ons heen wel? Wat de prijs zou worden. En of de mensen die een Yaris hebben, DRL gratis of tegen een fikse korting kunnen krijgen? Welnu, een hele serie antwoorden werpt licht in de duisternis.

De nieuwe Toyota Yaris Dynamic met LED DRL (of dagrijverlichting)Als importeur hebben we ons bij de fabriek sterk gemaakt voor standaard DRL. Helaas hebben we het pleit niet in ons voordeel weten te beslechten. Alleen wij én de Scandinavische landen wilden het graag hebben. In de andere landen was het geen issue. En omdat DRL wettelijk geen verplichting was – en je natuurlijk zelf ook de verlichting aan kunt zetten, besloot de fabriek DRL niet standaard aan te bieden. Héél jammer. Vonden wij ook.
Daarna zijn we verrast door de overweldigende vraag. We voorzagen namelijk niet dat de vraag naar dagrijverlichting zó groot zou zijn. Daarom hebben we in november vaart gezet achter het testen van (de werkinstructies, de werking en de duurzaamheid van) DRL. En daardoor waren we inderdaad later dan (een aantal) landen om ons heen.

Maar het bovenstaande betekent niet dat we nu als Sinterklaas het DRL gaan uitdelen. Iedereen die de Yaris kocht, wist dat er geen DRL op geleverd werd. Sterker: de dagrijverlichting stond (in een overigens afwijkende vorm) in de accessoirebrochure vermeld. Daarom gaan we niet stunten met gratis DRL of met kortingen. Want waar houdt het dan op?

De nieuwe Toyota Yaris Dynamic met LED DRL (of dagrijverlichting)De prijs van DRL in Nederland is vastgesteld op 624 euro. Een behoorlijk bedrag. Maar er zit – naast de kostprijs van het materiaal – ook veel werk aan. Niet alleen moeten onderdelen in de kleur van de auto worden gespoten, ook moeten twee sleuven in de bumper worden gezaagd waar de DRL in kan worden gemonteerd.  En daarna moet het DRL nog worden gemonteerd.

In een aantal landen wordt DRL goedkoper aangeboden. Dat heeft twee redenen. De eerste is dat de dagrijverlichting die (bijvoorbeeld) in België wordt aangeboden, in de grille wordt geschroefd. En dat is een geheel ander systeem. De tweede reden zit in schaalgrootte. Dat maakt het in grote landen als Duitsland goedkoper om artikelen of accessoires aan te bieden. Daarbij komt dat er tussen landen ook een aanzienlijk verschil zit in bijvoorbeeld de spuitkosten en het arbeidsloon.

We begrijpen dat sommigen graag een andere uitkomst hadden gezien, maar iets anders wordt het niet.

Bron en tekst: blog.toyota.nl

Reacties

 1. Dikke fail en valt me enorm tegen van zo’n bedrijf. Zo erg zelfs dat ik nu al weet dat mijn volgende auto zeker GEEN toyota meer zal zijn.!

 2. Bart Van Belgie zegt

  Toyota en DRL

  Groot was mijn verwondering toen ik vaststelde dat mijn nieuwe Yaris geen DRL zou hebben.

  DRL is reeds 2 jaar verplicht in de EU, maar nu blijkt dat Toyota werkt met een goedkeuring die nog ouder is, anders moesten die DRL er standaard opstaan in de EU.

  Ik heb de Dealer uit Torhout een boze email gestuurd en de Dealer heeft hem op zijn beurt doorgestuurd naar Toyota, hun antwoord is dat ze niet verplicht zijn om DRL te monteren gezien de oude goedkeuring.

  Nu heb ik vandaag toch DRL laten monteren en heb ze ook duur moeten betalen, schande Toyota.

  Hierboven lees ik dat als ik een Yaris uit NL zal tegenkomen deze er niet hetzelfde uitziet als hier in België, wat is daar de bedoeling van, Europees zeker ?

  Eerst een dure Yaris en nu nog eens extra afgetroggeld, bedankt, de volgende zal een Audi A1 zijn, op Audi staan al 10 jaar DRL.

  Nog veel succes met de Yaris, ik ben mistevreden.

  Bart uit Belgie

 3. Ik ben het met Bart eens. Mijn nieuwe Yaris heeft ook geen DRL. Voor 600 euro kun je dit in laten bouwen terwijl het af fabriek misschien om 100 euro zou gaan. Een nieuwe auto zonder DRL is eigenlijk niet acceptabel. Ook het vervangen van de thuiskomer door reparatietroep in een flesje is waardeloos. Met beide zaken heeft Toyota de plank behoorlijk misgeslagen.

 4. W.Blanken zegt

  Hier vind je info over DRL voor de Toyota Yaris 2011.
  Op de plaats van de mistlampen.
  http://www.hansen-styling-parts.de/epages/63246837.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/63246837/Products/9573/SubProducts/9573-0001

  Nieuwe dummy kappen kan je bestellen bij de Toyota dealer.
  Een startrelais in de autoshop.

  Totale kosten bij doe het zelf ca. Eu 180,-

 5. testje zegt

  dat er geen vragen zijn gesteld waarom DRL?
  vind het z’n verspilling zowel van brandstof ald geld en heeft weinig tot geen zin.
  eerste wat er bij mij uit gaat is de stekker naar de DRL zouden die er onverhoopt toch standaard op zitten..
  belachelijk

Laat wat van je horen