Testwerk voor nieuwe Toyota Yaris

De huidige Toyota Yaris stamt uit 2017, maar is in feite een grondig opgefriste versie van een auto die al sinds 2011 in de showrooms staat. De auto op deze foto’s bewijst dat er wordt gewerkt aan een geheel nieuwe opvolger.

De Yaris die je hier ziet, lijkt stevig op de huidige, maar dat komt doordat het een zogenaamde ‘mule’ is. Het koetswerk van een bekend model wordt daarbij gebruikt om de techniek van een nieuwkomer te verbergen. Deze hevige vorm van camouflage komen we vaak aan het begin van een testperiode tegen en Toyota heeft wel vaker aangetoond er een ware meester in te zijn. Bij de Auris, die later Corolla bleek te heten, werd aanvankelijk zelfs een Prius-neus op het koetswerk van een oude Auris geplakt.

Zo ver gaan de Japanners bij deze Yaris niet, maar toch is ook deze koets danig verknipt. Zo is het achterportier duidelijk sterker afgerond dan bij de Yaris zoals we die nu kennen. Interessant is ook dat de wielen wat verder op de hoeken van de auto staan, wat suggereert dat de hele auto een paar centimeter zal groeien. Gezien de groeispurt die bepaalde concurrenten sinds 2011 hebben gemaakt, lijkt dat geen gek plan.

De nieuwe Yaris zal net als de huidige uiteraard leverbaar worden met kleine benzinemotoren, maar reken erop dat voor de hybride-versies een grotere rol is weggelegd. Of Toyota vasthoudt aan de reeks sterk uiteenlopende modellen onder de naam Yaris valt te bezien. Nu is ‘onze’ Yaris de auto die in Japan Vitz heet, terwijl er in veel Aziatische landen een compleet ander model rondrijdt met de naam Yaris. Daarnaast is er nog de Amerikaanse versie, die niets meer of minder is dan een Mazda 2 met een andere neus.

Bron: Autoweek.nl