Autotest : Toyota Yaris GR Sport 2019

Zoek je een compacte hybride? Dan kom je al snel bij de Toyota Yaris Hybrid uit. Die is in diverse smaken leverbaar, maar een sportieve versie ontbrak nog. Biedt de nieuwe Yaris Hybrid GR Sport de balans tussen sportiviteit en zuinig rijden? Of is het schone schijn?

Lekker sportief

Verschilt het uiterlijk van de Yaris GR Sport echt van de normale Yaris? Zeker weten. De uitvoering is standaard voorzien van zwarte inzetstukken in de voorbumper, een zwart dak, zwarte spiegelkappen, een zwarte dakspoiler en 17-inch lichtmetalen wielen, uiteraard – je raadt het al – ook in zwart.

Sachs-schokdempers

In het interieur neem je plaats op met leder en alcantara beklede sportstoelen. Het sportstuur is afkomstig uit de Toyota GT86. Speciale Sachs-schokdempers moeten ervoor zorgen dat de Yaris in bochten stabiel blijft en communicatiever stuurt. Al met al best leuke aanpassingen van de hand van GR Sport (Gazoo Racing Sport).

Gazoo Racing

Gazoo Racing is het sportieve label van Toyota dat zich bemoeit met de autosportactiviteiten van het merk. In 2019 leverde het met de introductie van de GR Supra zijn visitekaartje af: de ongelimiteerde eerste productieauto die onder het GR-label ontwikkeld is. Hoewel: in 2018 was daar ook nog de gelimiteerde Toyota Yaris GRMN met compressormotor.

Manhattan Grey

Klinkende namen zoals Sachs en GR Sport scheppen verwachtingen en we moeten toegeven, deze Yaris ziet er dynamisch uit. Hij doet ons zelfs een beetje denken aan de extreme Yaris GRMN. Onze testauto is gespoten in de kleur Manhattan Grey en die kleur steekt mooi af tegen de zwarte details.

Hoge zitpositie

De zitpositie is even wennen. De Yaris heeft standaard al een vrij hoge zitpositie, wat ongetwijfeld een pluspunt is voor veel kopers. Met de komst van de kuipstoelen is dat niet veranderd, maar je hebt dus niet de sportieve lage zit die je verwacht bij kuipstoelen. De kuipstoelen omsluiten je volledig en ook de wangen bieden meer dan genoeg steun.

Apple Carplay

De zittingen hadden iets langer gemogen, maar dat was misschien opgelost als de stoel wat lager stond. De hoge zitpositie doet uiteraard niets af aan een sportieve rijstijl, daarover later meer. Op het dashboard is weinig aan te merken. Het 7-inch touchscreen werkt goed en Apple CarPlay is een welkome aanvoeling. Ook het sportstuurwiel voelt lekker compact aan. Wel is het even wennen dat je de cruise control via een losse ‘stengel’ achter het stuurwiel bedient.

Volledig elektrisch rijden

Druk je de startknop in dan verwacht je misschien een hitsige viercilinder en een klapperende uitlaat, maar niets is minder waar. Want het is een hybride natuurlijk. Zo sportief als dat het uiterlijk is, zo beschaafd is de aandrijflijn. Die bestaat uit een 1,5-liter viercilinder benzinemotor en een elektromotor die gezamenlijk 74 kW (100 pk) produceren. Een druk op de startknop resulteert in niets meer dan stilte.

Beheerste rijstijl

Rijd je beheerst weg, dan kun je tot een snelheid van 50 km/u volledig elektrisch rijden. Trap je het gaspedaal iets verder in dan springt al snel de benzinemotor bij. Die overgang gaat zeer soepel, maar trap je het gaspedaal volledig in dan laat de benzinemotor zich duidelijk horen omdat de krachtbron gekoppeld is aan een CVT-automaat. Zo’n transmissie houdt het toerental van de motor vast op een ideaal niveau. Volgas betekent daardoor continu veel toeren. Bijvoorbeeld tijdens invoegen op de snelweg klinkt het alsof de benzinemotor hard moet werken.

Een sport om elektrisch te rijden

Het omgaan met de hybride aandrijflijn vraagt om een andere benadering dan je normaliter gewend bent. Bedien je het gaspedaal rustig dan is de aandrijflijn helemaal in zijn element. De elektromotor wordt maximaal benut en waar nodig springt de benzinemotor bij. Het wordt bijna een sport om zoveel mogelijk elektrisch te rijden. De Yaris Hybrid beloont de rustige bestuurder rijkelijk met een gemiddeld brandstofverbruik van 5,5 liter benzine per 100 kilometer. Daar is helemaal niets op aan te merken.

Geen uitgesproken circuitridder

En dat sportonderstel? Komt dat tot zijn recht? De Yaris GR Sport is geen uitgesproken circuitridder, maar wel een zuinige en praktische hybride auto die er sportief uitziet en waarmee je net even wat sneller een rotonde kunt nemen. Maar in de basis blijft het een braverik, met in deze uitvoering hier en daar wat opvallende tattoos.

Rijke uitrusting

Wat moet de Yaris GR Sport kosten? Voor iets meer dan 25.000 euro is hij van jou. Een flinke smak geld, zeker als je bedenkt dat de prijzen van de Yaris met benzinemotor bij 16.000 euro beginnen. Wil je een Yaris met hybride aandrijflijn, dan betaal je minimaal 21.000 euro. Tegenover dat flinke bedrag staat een rijke uitrusting. De zwarte carrosseriedelen, automatische airconditioning, sportstoelen, 17-inch wielen, 7-inch touchscreen en achteruitrijcamera zijn bijvoorbeeld standaard aanwezig. Het enige waar je nog over na hoeft te denken is de kleur.

Sportieve gezinsauto

Verder is de Yaris veel ruimer dan je zou verwachten. Als volwassene (de redacteur is 1,87 meter lang) kun je voorin prima zetten. Ook achterin is er meer dan voldoende ruimte voor twee volwassenen, waarbij de hoge daklijn ideaal is bij het in- en uitstappen. Dankzij de plaatsing van het accupakket onder de achterbank, biedt de bagageruimte genoeg plaats aan enkele weekendtassen. Voor 25.000 euro koop je dus niet een lauwwarme GTI, maar een compacte gezinsauto die zuinig is, voldoende ruimte biedt en er lekker sportief uitziet.

Bron : www.autorai.nl 

Laat wat van je horen