Hoe werkt een Toyota waterstof auto?

Rijden in een Toyota Mirai op waterstof? Hoe werkt dat nou? Is dat net zoiets als rijden op benzine of diesel? Of op LPG wellicht? Nou, ja èn nee. Wél omdat de auto rijdt als elke andere auto. En wél omdat je ‘m gewoon binnen 5 minuten vol tankt. Maar niet omdat… nou, dát legt Toyota’s bevlogen technisch trainer Peter van Casteren graag uit. Nog niet duidelijk? Dan hebben we óók nog een filmpje klaarstaan!

Peter: “De Fuel Cell, of brandstofcel in goed Nederlands, is het centrale onderdeel van de nieuwe Toyota Mirai. Een brandstofcel produceert elektriciteit op basis van waterstof. En met deze elektriciteit kun je de elektrische motor van de Mirai aandrijven. De ‘uitlaatgassen’ van deze auto bevat enkel en alleen schone waterdamp. Dit is het Toyota Fuel Cell Systeem in het kort.”

Fuel Cell Stack
Maar hoe ziet het gehele plaatje eruit? “Je tankt met de nieuwe Mirai waterstof bij een waterstoftankstation”, weet Peter. “Deze waterstof wordt gasvormig opgeslagen in twee sterke hogedruk tanks, die gemaakt zijn van lichte kunststof materialen. Vanuit deze tanks gaat het waterstof naar de Fuel Cell Stack. Dit is een stapel (vandaar het woord ‘Stack’) elektrochemische elementen. Elektrochemisch wil zeggen dat er elektriciteit geproduceerd wordt op basis van een chemische reactie. En deze chemische reactie is heel schoon, namelijk: waterstof uit de tank reageert met zuurstof uit de buitenlucht. Het afvalproduct is water.”

Werking Fuel Cell Auto - Hoe werkt een auto op waterstof - Hoe zit dat auto met brandstofcel Slimme Booster
Toyota past in de Mirai een slimme ‘Booster’ toe. “Zo’n booster verhoogt de spanning uit de brandstofcel tot een geschikte spanning voor de elektromotor. Bij eerdere prototype auto’s had Toyota een grotere Fuel Cell Stack (lees: grotere stapel) nodig om voldoende spanning te produceren. Dankzij deze innovatieve booster kan de Fuel Cell Stack dus kleiner en goedkoper zijn.”

Hybridetechniek
Onze technisch trainer: “Toyota zou Toyota niet zijn als er geen gebruik gemaakt zou worden van de jarenlange ervaring met betrouwbare hybridecomponenten. De Mirai is dus ook uitgerust met een hybride batterij. In deze hybride batterij wordt de teruggewonnen remenergie opgeslagen en bij lage snelheden rijdt de auto alleen op elektriciteit uit deze batterij. Wanneer je vlot wil accelereren leveren de Fuel Cell Stack en de batterij samen elektriciteit aan de elektromotor. Dit staat garant voor prima prestaties.”

Bron: blog.toyota.nl

 

Trackbacks

  1. […] brandstof die een simpele infrastructuur nodig heeft zoals het bestaande LPG (gas) of nog beter waterstof. Je moet weten dat met een kleinde aanpassing waterstof gewoon door het huidige gasnetwerk kan […]

Laat wat van je horen