Vernieuwde Toyota Verso aast op dynamiek

Verso2013 front

Aan de zijde van de nieuwe Auris en Auris Touring Sports pronkt in Parijs de vernieuwde Verso. De midi-MPV van Toyota heeft een grondige facelift ondergaan waarbij zo’n 300 onderdelen zijn aangepast. Wat dynamiek betreft zeker visueel een enorme sprong voorwaarts als je het ons vraagt.

Toyota valt het populaire C-segment met maar liefst drie troeven tegelijk aan. En hoe. De nieuwe Auris, Auris Touring Sports en ook deze vernieuwde Verso hebben een front gekregen dat zonder meer zelfverzekerd de wereld inkijkt. Dat nieuwe gezicht is volgens Toyota te danken aan haar Europese afdeling die deze in Turkije gebouwde Verso geheel naar eigen inzicht heeft vormgegeven. Een opvallende mededeling, want de nieuwe Auris komt gewoon uit Japan en daarmee deelt het model zijn looks. Hoe het ook moge zijn, het smoelt best goed. Een stuk minder anoniem dan voorheen in ieder geval.

Interieur

Waar je bij een facelift niet onderuit kunt, zijn enkele nieuwe koetswerktinten (3 in dit geval) en nieuw ontworpen lichtmetalen velgen. Aan de binnenzijde zijn nieuwe stofjes voor de bekleding van het meubilair een must. Maar Toyota ging een stuk verder. Het dashboard is nu uitgevoerd in nieuwe, zacht aanvoelende kunststoffen en de deurpanelen, armsteun en het stuurwiel zijn voortaan bekleed met nappaleder. Ook hier wordt meer chroom geïnjecteerd – het is er op de versnellingspook, om de wijzerplaten en rond de ventilatieroosters. Toyota heeft ook de veelvoud aan kleuren en schermen aangepakt. Alle verlichting is nu wit en oranje en gelijk voor alle bedieningselementen. Verder is niet alleen de centraal ingebouwde klokkenwinkel vernieuwd, ook de bedieningselementen zijn vervangen door modernere exemplaren.

Ruimte

Zonder structurele wijzigingen blijft het laadvolume natuurlijk wel hetzelfde. Dat bedraagt nog steeds 155 liter met 7 personen aan boord en 440 liter als 5 plaatsen zijn ingenomen. Het gamma met drie uitrustingsversies blijft behouden, al is Toyota voortaan iets vrijgeviger wat uitrusting betreft. Hoe dat zich precies vertaalt zal echter moeten blijken als de Nederlandse importeur alle prijzen en uitrustingsniveaus bekend maakt.

Motoren

De Verso verlaat de fabriek met één van de in totaal vijf beschikbare motoren. Nieuwswaardig is een herziene 2.0 liter diesel (126pk, gekoppeld aan een handbediende zesbak) die volgens de fabrikant meer trekkracht levert bij lage toerentallen, stiller is en ook nog eens 10g/km minder CO2 de atmosfeer in blaast. Een 2.2 liter grote afgeleide is er zowel met een conventionele als met een automatische zesbak en is in het eerste geval 177 pk en in het tweede geval 150 pk sterk. Wie benzine prefereert kan een 1.6 liter met 132 pk of een 1.8 liter met 147 pk aanvinken. Standaard handgeschakeld, maar er is een CVT beschikbaar op de 1.8. Die heeft inmiddels aangeleerd hoe die een conventionele automaat moet na-apen. Technisch is dat onzinnig, maar de Europese consument vind het nu eenmaal raar als de relatie tussen motortoerental en acceleratie onduidelijk is.

 

Betere rij-eigenschappen?

Voortaan wordt de Verso volgens Toyota met meer laspunten in elkaar gezet. Dat zorgt voor een verhoogde stevigheid van het koetswerk. Tegelijk werd de McPherson voorophanging wat bijgesteld en zijn is aan het karakter van de achteras gesleuteld. Ze dienen om de koetswerkbewegingen strakker in de teugel te houden. Met de elektrische stuurbekrachtiging is volgens Toyota eveneens gesleuteld om een meer dynamisch stuurgevoel te creëren.

50.000

De vernieuwde Verso staat vanaf het eerste kwartaal van 2013 bij de dealers. Toyota verwacht volgend jaar zo’n 50.000 exemplaren van het model te verkopen, goed voor een marktaandeel van 5% in dit segment.

Meer fotos klik hier.

Bron: autowereld.com

Laat wat van je horen