
Bijna gelijktijdig introduceerden Subaru en Toyota hun twee-eiige tweeling, de Trezia en de Verso-S. Met die laatste hoopt Toyota wat terrein terug te winnen in een segment dat het merk jaren geleden zelf creëerde.
Vijf jaar geleden draaide Toyota de Yaris Verso de nek om, zonder daar vervanging voor te bieden. Een merkwaardige zet, want met die auto was Toyota een pionier in een segment waar de concurrenten graag in sprongen. Toyota zaaide, de concurrenten oogstten en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn geweest. Dus is Toyota terug, met de Verso-S, die de zware taak heeft om die positie terug te veroveren.
Eén ding heeft Toyota in elk geval geleerd van de concurrenten; de tijd dat je in deze klasse wegkwam met een merkwaardige verhoogde versie van een gewone auto is voorbij. Waar de Yaris Verso functioneel lelijk was, heeft Toyota de Verso-S namelijk van een leuk getekend koetsje voorzien. Van opzij geven de driehoekige C-stijlen hem een vlot voorkomen. De scherp gelijnde koplampen, die ver naar achteren spits weg lopen, doen de neus goed. De achterkant oogt daarentegen nogal anoniem. De Verso-S is strak getekend, met vooral veel rechte lijnen. Het neusje is kort en loopt plotseling vrijwel verticaal naar beneden. Dankzij de vrij hoge ruit kan de auto volstaan met één grote ruitenwisser. De achterwisser is overigens nogal bescheiden van formaat, waardoor bij slecht weer het zicht naar achteren tegenvalt.
Toyota heeft duidelijk werk gemaakt van het interieur van de Verso-S. Je vindt er onder meer een mooi, strak ontworpen dashboard. Misschien wat saai, maar netjes afgewerkt en erg logisch en heel overzichtelijk opgebouwd. Je zult niet veel tijd nodig zijn om er vertrouwd mee te raken.
Maar één motor leverbaar
Waar Toyota destijds de Yaris Verso nog met verschillende motoren aanbood, lijkt ditmaal de geest van de oude Henry Ford te hebben meegedacht. Je kunt de Verso-S met allerlei motoren krijgen, mits het de 1,3-liter benzinemotor is. Er loopt weliswaar ook een dieselversie met Toyota-logo van de band, maar daarvan vond importeur Louwman dat hij in ons land te duur zou worden.
We rijden dus – je raadt het al – de Verso-S met de 1,3-liter benzinemotor. Een klein blokje, dat er toch nog 99 pk uit weet te persen. En dat draagt flink bij aan het prettige karakter van de Verso-S; het is een verrassend vlotte auto. Hij voelt best pittig aan en de respons op het gaspedaal is daar ook naar. De motor pakt vlot op, ook bij lagere toerentallen, en de auto komt vlot van zijn plek. Pas bij hogere snelheden valt de motor een beetje door de mand. Dan missen we wat koppel. Het bochtenwerk van de Verso-S is erg fijn. Je zou hem bijna in de categorie gooi-en-smijtkar plaatsen, en dat is een compliment. De koppeling pakt wat bruusk aan, waardoor die minder makkelijk te doseren is.
Onze Verso-S staat hier als Dynamic, de topversie. Een bloemlezing van wat die allemaal biedt: privacy glass achter, mistlampen voor, 16-inch lichtmetaal, automatische airco, rondom elektrisch bediende zijruiten, smart entry met startknop, in hoogte en diepte verstelbaar stuur met bediening voor audio en telefoon, Bluetooth, multimediasysteem met aux-, usb- en iPod-aansluiting, achteruitrijcamera en ga zo maar door. Extra’s op de testauto zijn de parelmoerlak en het panoramische dak.
Bron autoweek.nl
Laat wat van je horen