Toyota wil waterstofauto voor 40.000 euro in 2020

Toyota gaat autorijden op waterstof betaalbaar maken. Over twee jaar gaat het merk dusdanige besparingen doorvoeren bij de productie van waterstofauto’s, dat deze net zoveel gaan kosten als een goede middenklasser.

Zelfs deskundigen op het gebied van elektromobiliteit beschouwen de puur accu-aangedreven elektrische auto als te beperkt qua actieradius voor lange afstanden. De brandstofcel zou een oplossing zijn, maar is erg duur. Volgens een rapport van Nikkei Asia verwacht Toyota echter in 2020 een aanzienlijke kostenreductie in brandstofceltechnologie. De belangrijkste onderdelen van de voertuigen, de elektromotoren, waterstoftanks, brandstofcellen, compressoren en compacte accu als stroombuffer, kunnen dan de helft goedkoper worden geproduceerd.

Middenklasse-prijs

Tot nu toe hebben slechts een paar fabrikanten brandstofcelauto’s op de markt gebracht. Dit zijn merken als Toyota met de Mirai, Hyundai met de ix35 Fuel Cell en de nieuwe Nexo en Honda. De voertuigen zijn erg duur en het aantal waterstoftankstations is gering. Als Toyota slaagt in zijn plannen, zou dat echter betekenen dat een auto als de Mirai, of zelfs een kleine brandstofcel SUV, met een prijs van 40.000 euro net zoveel zou kosten als een luxe middenklasse auto met een diesel- of benzinemotor. De Mirai kost op dit moment nog € 79.990.

Bron: ad.nl

Laat wat van je horen