Als je tijdens het rijden in de Toyota Mirai dorst krijgt, kun je gewoon een bekertje onder de uitlaat houden. Het water dat de brandstofcelauto produceert, is namelijk veiliger om te drinken dan melk.
Althans, dat beweert Toyota. “We hebben in een speciaal laboratorium getest welke invloed het drinken van het water op de gezondheid heeft”, aldus Seiji Mizuno, bij het Japanse merk verantwoordelijk voor de brandstofcelinstallatie van de Mirai. “En het water bleek zelfs een stuk schoner dan de melk die je in de winkel koopt.”
Organismen
Toch raadt Toyota het niet aan om het water te drinken. Dat is omdat het gemaakt wordt door zuurstof uit de omgeving te trekken en het samen te laten gaan met de waterstof in de brandstoftank. “Het hangt af van de plek waar je rijdt”, volgens Mizuno. “In sommige delen van de wereld kunnen er organismen in de lucht hangen, zoals E. coli, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.”
Uitstoot
De Toyota Mirai stoot op 650 km (zijn maximale actieradius) ongeveer 37 liter water (uiteraard in dampvorm) uit, dus dat betekent dat er 0,05 liter per kilometer vrijkomt. Een auto die op gewone brandstof loopt, puft overigens net zoveel water de lucht in. Als de hele wereld in brandstofcelauto’s gaat rijden, verandert er dus weinig aan de hoeveelheid water in de atmosfeer.
Waterdamp
Geinige optie op de Mirai is de zogenoemde H2O-knop. Een druk hierop zorgt ervoor dat het uitlaatsysteem van de Toyota al de aanwezige waterdamp in één keer naar buiten blaast. Dit om te voorkomen dat de hele boel op de garagevloer druppelt als de auto wordt gestald. Volgens Toyota is dat meestal maar een kleine hoeveelheid, maar afhankelijk van de buitentemperatuur en hoe lang er is gereden, kan er wel twee tot drie liter uit komen.
Nederland
De Mirai komt in eerste instantie niet naar Nederland, maar debuteert begin volgend jaar in landen waar de waterstofinfrastructuur (tankstations) al beter ontwikkeld is, zoals Japan en de Verenigde Staten. In september 2015 komt de Toyota ook naar Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.
Bron: telegraaf.nl
Laat wat van je horen