Toyota verkocht al duizendtal wagens met brandstofcel

De Japanse autoreus Toyota heeft maandag in Japan zijn brandstofcelwagen “Mirai” (toekomst) officieel gelanceerd. De milieuvriendelijke auto rijdt op waterstof en wist in Japan al een duizendtal kopers te verleiden. Dat meldt de Japanse economische krant Nikkei.

De personenwagen zou zowat 650 km kunnen rijden met een tank en voltanken gebeurt in minder dan drie minuten. De brandstofcelauto stoot enkel water uit. Toyota-topman Akio Toyoda sprak vorige maand van een “keerpunt” in de automobielgeschiedenis.

Toyota wilde het cijfer van een duizendtal bestellingen nog niet bevestigen en houdt het erop dat het gaat om “meer dan 400 orders”. Daarmee heeft de groep evenwel al de doelstelling bereikt die hij zich gesteld had tegen eind 2015.

De Mirai heeft een stevig prijskaartje van 7,23 miljoen yen, ofte ongeveer 50.000 euro. Kopers zullen ook het nodige geduld aan de dag moeten leggen, aangezien de productiecapaciteit momenteel om en bij de 700 wagens per jaar ligt. Toyota wil die capaciteit volgens Nikkei verdrievoudigen en zou daarvoor 20 miljard yen (135 miljoen euro) investeren. In september 2015 wil Toyota de auto commercialiseren in de VS (verkoopdoelstelling van 3.000 stuks tegen eind 2017) en Europa (verkoopdoelstelling van jaarlijks 50 à 100 stuks via in eerste instantie Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken).

De Japanse concurrent Honda werkt aan een gelijkaardig project dat verwacht wordt begin 2016.

Bron: standaard.be

Laat wat van je horen