Nederland zet de waterstofkraan open

De waterstofauto Toyota Mirai rijdt geweldig, maar waar tank je waterstof? Dat kan alleen in Rhoon bij Rotterdam en in Helmond. Maar als de plannen doorgaan is Nederland in 2018 wel een van de eerste landen met een landelijk dekkend netwerk van tankstations.

Het rijden op waterstof is een typisch voorbeeld van een kip-ei-situatie. Auto’s met brandstofcel zijn er, zoals de Toyota Mirai, maar doordat tankfaciliteiten nagenoeg ontbreken komt het rijden met deze schone vorm van mobiliteit nog niet op gang. In Nederland lijkt daarin nu verandering te komen, zoals bleek bij de overhandiging van twee Toyota’s Mirai aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De staatssecretaris van dit departement, Sharon Dijksma, gaat er met een daarvan rijden. De kans is ook groot dat ze daarmee binnen een paar jaar overal in ons land kan tanken.

Nu zijn er nog twee stations: een in Rhoon bij Rotterdam en een in Helmond. Begin 2017 komen daar Den Haag en Arnhem bij en in 2018 verspreid over het land zeker nog eens acht en mogelijk meer, want diverse locaties zijn in onderzoek. (Zie bijgaande overzichtskaart van het ministerie van IenM).

toyota blog

De Toyota Mirai is ’s werelds eerste waterstof brandstofcel sedan. De Mirai is ruim, geraffineerd, comfortabel, veilig en combineert geavanceerde technologie met een uitstekende functionaliteit. Op een volle tank is een range van ongeveer 500 kilometer te rijden. Dit is vergelijkbaar met een benzine-aangedreven auto en het tanken neemt slechts circa 3 minuten in beslag.

bron: blog.toyota.nl

Reacties

  1. Ad van der Meer zegt

    12 waterstofstations zijn een landelijk dekkend netwerk?

Laat wat van je horen