Weerzien met de Camry

De Toyota Camry werd hier ruim tien jaar geleden van de markt gehaald. Vervolgens groeide hij in Amerika uit tot de meest verkochte personenauto. Ontmoeting met een oude bekende.

Toyota besloot rond de eeuwwisseling om voor de Amerikaanse en West-Europese markt zo veel mogelijk verschillende modellen te creëren. Klonk logisch, want net als andere grote fabrikanten, vestigde Toyota steeds meer nieuwe fabrieken in alle delen van de wereld. En als je dan toch een model in Groot-Brittannië maakt speciaal voor de Europese markt, waarom zou je dat model dan niet volledig toespitsen op de Europese automobilist? Omdat de verkoopcijfers van de Camry in Europa destijds een structurele daling vertoonden, was de beslissing snel genomen.

Zo kwam het dat de Camry, een luxe middenklasser in het segment van de Audi A6, in 2004 in West-Europa het veld moest ruimen, wat de Avensis de grootste middenklasser maakte. Maar in de Verenigde Staten is de Camry, net zoals in Japan, Canada en Rusland, tot op de dag van vandaag te koop gebleven. In de afgelopen 13 jaar was hij zelfs de meest verkochte personenauto in de VS, het land dat nog altijd geldt als ’s werelds grootste automarkt. Bijna een half miljoen Camry’s worden er elk jaar in de VS verkocht. En zo heeft dit model er serieus aan bijgedragen dat Toyota de afgelopen jaren is uitgegroeid tot ’s werelds grootste autofabrikant.

De Camry die hier in 2004 uit het zicht verdween, was nog een typische Japanse auto uit een ver verleden: nogal anoniem en kleurloos. Wel goed, maar eigenlijk in geen enkel opzicht echt bijzonder. Als we in Californië de sleutels overhandigd krijgen van een gloednieuwe Camry V6 XLE, wordt de evolutie duidelijk. Anno 2015 is deze Toyota een eigentijdse, originele auto die zich kan meten met het beste in zijn klasse. Vergeleken met het model dat we hier het laatst hebben gezien, oogt de nieuwste Camry (prijs vanaf 23.070 dollar) welhaast futuristisch. En overduidelijk toont Toyota de nieuwe designkoers, zoals we die ook kennen van de Toyota Mirai: ’s werelds eerste brandstofcelauto in serieproductie.

Alleen sedan

De Camry bestaat alleen nog als sedan, want Amerikanen hebben niets met stationwagons. En dit jaar is de huidige generatie nog eens ingrijpend vernieuwd. Met zijn grote ledlampen kijkt de Camry nu zelfverzekerd en uitdagend de wereld in. Met de achtvoudig, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel is de ideale zitpositie gauw gevonden. Achterin hebben ook langere volwassenen nog genoeg zitruimte. De kofferbak is groot genoeg voor een auto in deze klasse, maar niet mooi rechthoekig van vorm. Amerikanen hechten daar blijkbaar weinig waarde aan en hetzelfde geldt voor de draagarmen van het kofferdeksel die de bagage kunnen raken. In Europa willen we die al jaren niet meer. Typisch Amerikaans is ook de hendel waarmee je het kofferdeksel vanuit de bagageruimte kan openen. In de VS een must, sinds enkele jaren geleden steeds meer kinderen het spannend vonden om zich in de kofferbak op te sluiten, waarna ze zich niet meer konden bevrijden.

Helemaal van deze tijd is het infotainment met 7 inch groot aanraakscherm. Dat biedt de mogelijkheid om apps te gebruiken, dankzij een dataverbinding met de smartphone. Het rubberen matje onderin de middenconsole blijkt een laadstation met inductie. Je hoeft je smartphone er alleen maar op te leggen, waarna de batterij automatisch wordt opgeladen. Typisch Amerikaans is de aanwezigheid van satellietradio: werkt uitstekend zolang je in de woestijn rijdt, maar in een bosrijke omgeving verhinderen de takken boven de auto de ontvangst. Gelukkig zijn ook digitale HD-radio (vergelijkbaar met onze DAB) en FM aan boord.

Veiligheidstechnisch volgt de Camry alle trends in de markt. Hij heeft volledige led-koplampen, bandenspanningscontrole, achteruitrijcamera, radars die de dode hoek en achterlangs rijdend verkeer signaleren, adaptieve cruise-control, en hij neemt preventieve maatregelen bij een dreigende botsing. Ook is de auto aangesloten op een alarmcentrale van Toyota in de VS, die automatisch in actie komt bij een ongeval en helpt bij pech.

4- of 6-cilinder

Voor de aandrijving kunnen de Amerikanen kiezen uit een 2,5-liter viercilinder (178 pk) of een 3,5-liter V6 (268 pk) benzinemotor, altijd gekoppeld aan een zestraps automaat. Er is ook nog een 200 pk sterke hybride (vanaf 26.790 dollar) met de 2.5 viercilinder en CVT-automaat als basis, maar nog geen 10 procent van de Amerikaanse kopers kiest daarvoor. Met de grote V6 voldoet de Camry volledig aan de verwachtingen van een puur Amerikaanse auto. Al bij de eerste meters na de start valt het stille karakter op; dit lijkt wel een Lexus. Het grote potentieel van de V6 zorgt voor een heerlijke souplesse, en dus veel rijcomfort. Maar het valt wel tegen dat de zescilinder en automaat minder gretig op het gaspedaal reageren dan verwacht. Uiteindelijk laat de V6 heus zijn tanden zien, maar het is alsof hij daar een moment bedenktijd voor nodig heeft. Aan de andere kant leidt het enigszins terughoudende karakter weer wel tot redelijke verbruikscijfers: volgens de fabrikant gemiddeld 11,0 liter (snelweg) en 7,7 liter (stad) op de 100 km.

Het weggedrag van de Camry blijkt vooral goedmoedig en comfortabel, maar niet uitdagend. Al biedt de lichte besturing voldoende precisie, alles bij elkaar gaat het er toch een beetje afstandelijk aan toe. Hetzelfde geldt voor het onderstel, dat bij de laatste vernieuwing iets comfortabeler is gemaakt. Wie niet nadrukkelijk op zoek is naar sportiviteit, ervaart genoeg dynamiek. Maar het is vooral in snel gereden bochten dat de Camry zijn zachte veerkarakter niet kan verhullen. In een Mazda 6, die ook in de VS tot de concurrentie behoort, gaat het er beduidend spannender aan toe. Wie meer sportiviteit wenst, kan echter altijd nog kiezen voor de straffer afgestelde Camry SE, die andere schroefveren heeft en tevens de mogelijkheid biedt om de automaat met paddles bij het stuur te bedienen.

Blijft de vraag hoe deze Toyota er in is geslaagd de harten van zo veel Amerikaanse automobilisten te veroveren. Natuurlijk, de Camry is ruim, comfortabel, technisch bij de tijd en gebruiksvriendelijk in de omgang. Maar zijn succes is mede te danken aan het ijzersterke imago van het merk. De Amerikaanse consument laat zich niet gauw verblinden door design of gadgets: vooral betrouwbaarheid weegt in de VS heel erg zwaar. Toyota staat al jaren bovenaan in de ranglijsten van technische betrouwbaarheid van auto’s op langere termijn. Pech- en garagestatistieken vormen voor veel Amerikaanse autokopers een leidraad bij de keuze van een nieuwe auto.

bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen