Toyota RAV4 EV is onthuld en heeft een prijs

Toyota RAV4 EV USA

 Toyota heeft de elektrische productieversie van de RAV4 onthuld. De SUV is uitgerust met een aandrijflijn van Tesla. Ongeveer twee jaar geleden werd er een samenwerking aangekondigd tussen de twee bedrijven, en dit is daarvan het tastbare resultaat. In de VS zal de RAV EV $49.800 moeten kosten.

Op de 26ste editie van het Electric Vehicle Symposium in Los Angeles maakt deze elektrische SUV, een segment dat Tesla zelf ook hoopt te betreden met de Model X, zijn debuut. De range komt uit op 160 km, vergelijkbaar met een Nissan Leaf en voor een kolossale SUV niet onaardig. De door Tesla ontwikkelde elektromotor levert een vermogen van 115 kW (156 pk). Er zijn twee rij-modi te selecteren. In ‘Sport’ sprint de RAV EV in 7 seconden naar de 96 km/u en ligt de topsnelheid op 160 km/u. in ‘Normal’ duurt dit 8.6 tellen en is 136 km/u de maximale rijsnelheid.

Deze elektrische Toyota, waarvan het accupakket laag in het midden is geplaatst, heeft géén vierwielaandrijving en beschikt enkel over FWD. Uiterlijke verschillen met de reguliere RAV4 zijn er ook, zo zijn de voorbumper, boven- en ondergrille, zijspiegels, achterspoiler en de onderzijde van de auto anders vormgegeven. Dit als doel om de luchtweerstand te verkleinen. Deze komt nu uit op een CW-waarde van 0.30, vergelijkbaar met een Golf Plus. De koplampen zijn ook in het nieuw gestoken, en beschikt nu over LED-verlichting.

De RAV4 zal niet naar Europa komen, en wordt alleen bij een aantal dealers in Californië verkocht. Het is vooral een project waarbij Toyota de reacties van het publiek wil pijlen op een SUV die volledig elektrisch is. In de komende drie jaar worden er 2.800 exemplaren gebouwd in de Toyota-fabriek te Canada.

Laat wat van je horen