JD Power onderzoek komt met opvallende resultaten

J.D. Power 2011 results Toyota best overall
Het jaarlijkse, Amerikaanse betrouwbaarheidsonderzoek van JD Power voor 2011 is deze week gepubliceerd. Daarin wordt per fabrikant gekeken naar het aantal problemen per 100 auto’s en de uitkomsten van dit jaar zijn op z’n minst verrassend te noemen.

Hoewel het onderzoek zich natuurlijk voornamelijk op de Amerikaanse markt richt, gelden de betrouwbaarheidsstatistieken van JD Power als een graadmeter voor de industrie. Des te opvallender zijn de grote winnaar en verliezer. Op nummer één, met 101 problemen per 100 auto’s, staat Lincoln, de Amerikaanse fabrikant van luxeauto’s. Het merk kroop dit jaar voor het eerst naar de hoogste stek, het scoorde net iets beter dan Lexus, dat met 109 problemen per 100 auto’s tweede werd. De top drie wordt gecompleteerd door een andere verrassing: Jaguar, met 112 problemen per 100 auto’s.

Minstens net zo opvallend is de hekkensluiter van de lijst, met 221 problemen per 100 auto’s bungelt Mini onderaan. Ook Jeep en Land Rover hebben weinig reden om trots te zijn, die merken doen het met respectievelijk 214 en 212 problemen per 100 auto’s maar net iets beter.

Het gemiddelde aantal problemen dat JD Power registreerde was 151 per 100 auto’s. Dat is precies de score van Infiniti en Smart scoort net één probleem meer. Toyota is in zeven segmenten de meest betrouwbare keuze. Opvallend is verder dat Volkswagen het niet zo heel best heeft gedaan, slechts vijf merken bleken onbetrouwbaarder.

Laat wat van je horen