Tussen al het plug-in hybride geweld is er ook een hybride SUV zonder stekker: de Toyota RAV4 Hybrid. Een sterke zet? Plug-in hybride SUV’s schieten als paddenstoelen uit de grond maar een hybride SUV zonder stekker was er nog niet. Zelfs niet bij Toyota. Maar daar komt nu verandering in, want de vernieuwde RAV4 is er voortaan ook als RAV4 Hybrid. Een aanrader?
Toyota grijpt de facelift van de vierde generatie RAV4 aan om een hybrideversie te introduceren. Is dat niet te laat? Voor een SUV met hybridetechniek is het eigenlijk nooit te laat, moeten de Japanners gedacht hebben. Gezien plug-in hybrides wereldwijd nog niet zo’n gretig aftrek vinden en duurder zijn dan reguliere hybrides, is dat geen slechte gedachte. Sterker nog, dit voorjaar gaat ook het doek van de nieuwe compacte hybride SUV, de Toyota CH-R.
Trekgewicht
Het merk gaat voortvarend te werk en brengt meteen van hun ‘Recreational Activity Vehicle’ een versie met 2WD als 4WD op de markt, waarbij caravantrekkers de 4WD versie zullen opteren. De 2WD-versie mag 800 kg aan de haak en de twee mille duurdere 4WD schopt het tot een heel bruikbare 1650 kg. Ter vergelijk: dat is meer dan de benzineversies van de RAV4 en iets minder dan de dieselvarianten.
Slimme 4WD
Toyota heeft vierwielaandrijving gerealiseerd door een extra elektromotor op de achteras te plaatsen, die meehelpt wanneer dat nodig is. Deze constructie vraagt minder ruimte en gewicht dan reguliere vierwielaandrijving met een cardanas. Geen wonder dat de meerprijs dus beperkt blijft, en het meerverbruik ook.
2.5 liter motor
De RAV4 Hybrid heeft als eerste Toyota de hybride aandrijflijn met 2.5 liter viercilinder motor. Die combinatie kennen we al uit onder meer de Lexus NX, maar in de RAV4 schopt hij het tot 197 pk. Op papier zijn ook de prestatiecijfers behoorlijk: 0-100 duurt slechts 8.3 seconden en van 80-120 km/u accelereren neemt nog geen zeven tellen in beslag. Moeten bij dit soort sprintjes de oren dicht om het geloei van de motor vanwege de traploze versnelling te onderdrukken?
Isolatie
Dat valt heel erg mee. Toyota keek opnieuw naar de afstelling van de versnelling en het motortoerental. Dan blijkt de RAV4 Hybrid in het heuvelige Alicante zonder drama te presteren. Dat de Japanners met de facelift ook 3 kg(!) meer isolatie aan het interieur hebben toegevoegd, zal eveneens een rol spelen. Zelfs de behoudende ECO-mode is in dit soort contreien nog heel bruikbaar, laat staan in ons vlakke Nederland. Hier is de toepassing van een relatief grote benzinemotor in het voordeel, want waar de Prius over een 1.8 liter motor beschikt, werkt de de 1600 tot 1700 kg wegende RAV4 met een 2.5 liter motor.
Zuinig
Net als bij de Prius kent deze motor een aangepaste verbrandingscyclus ‘Atkinson’, gericht op maximale efficiëntie. Op papier moet dat leiden tot een verbruik van 4.9l/100km en 115 gr/km CO2. Gedurende de gevarieerde testroute door het Spaanse landschap liet de boordcomputer een verbruik van 7.3 l/100km noteren, ofwel 1 op 13.5. Het zou ons niet verbazen als de RAV4 Hybrid in eigen land minimaal 1 op 15 kan halen. Een verbruik dat zich kan meten met de RAV4 2.0 D-4D met BMW-diesel, die overigens niet leverbaar is als automaat. De RAV4 2.0 VVT-i is wel leverbaar met (CVT-)automaat en kost ongeveer hetzelfde (vanaf 37.595 euro), maar daar staat zoals genoemd een lager verbruik en meer vermogen tegenover. De benzinevariant heeft wel altijd 4WD.
Slim geprijsd
De RAV4 is in het segment niet de voordeligste. Wie een ruime SUV voor het gezin zoekt is bijvoorbeeld voordeliger af bij de Koreanen. De prijs van de RAV4 Hybrid (vanaf 37.595 euro) wèl erg gunstig ten opzichte van de benzine- of dieselvarianten, omdat de lagere BPM de hogere basisprijs compenseert. Ook ten opzichte van de concurrentie met vergelijkbaar vermogen is de RAV4 Hybrid in het voordeel. Mitsubishi heeft natuurlijk de Outlander PHEV, maar die kost 41.900 euro en is niet zo zuinig bij het rijden op benzine. Wel heeft deze altijd vierwielaandrijving, iets wat op de RAV4 Hybrid alleen op de meest luxe Executive Business beschikbaar is. En die kost 45.795 euro.
Los van de prijs is de RAV4 ook opvallend ruim in zijn klasse; de beenruimte op de achterbank doet niet onder voor een grote middenklasser en dan is er ook nog 501-1633 liter bagageruimte (iets minder dan de non-hybrideversie). Toyota heeft de RAV4 ontworpen op comfort en ruimte en zo rijdt hij ook.
Kritiek?
Kritiek op de Toyota RAV4 hebben we nauwelijks. Ja, we zouden iets lager willen zitten en voor het eerst bij een Toyota hybride horen we de elektromotor bij het afremmen het interieur binnendringen met gezoem. Verder heeft de facelift veel goeds aan de kwaliteitsbeleving in het interieur gedaan, met onder meer betere materialen. Het brengt de sfeer aan boord niet direct naar een gevoel van rijkdom of weelde, maar daar is het ook geen Lexus voor.
Wel staat het aantal veiligheidssystemen voortaan op een hoog peil, met onder meer voetgangersdetectie (tot 30 km/u), dodehoekdetectie, een 360 graden parkeercamera, adaptieve cruise control en een waarschuwing voor kruisend verkeer bij achteruit rijden. Deze veilige luxe is standaard op de Executive Business uitvoering, maar een groot deel van de noviteiten is optioneel verkrijgbaar in het Toyota Safety Sense pakket (1095 euro) voor de Style-uitvoering, die 39.995 euro kost.
bron: autovandaag.nl
Laat wat van je horen