
Test door autoweek.nl > Toyota is al jarenlang een van de voortrekkers in het segment van de midi-SUV’s. Daarin heeft de Japanse fabrikant de RAV4 in de aanbieding. Die verscheen in 2006 en heeft een tweede facelift gehad, zodat de stoere auto er weer jaren tegen kan.
Helemaal nieuw is deze Toyota RAV4 niet, het gaat slechts om een facelift, maar omdat de uit 2006 stammende, middelgrote SUV nog wat jaren mee moet, is het een tamelijk ingrijpende facelift geworden. Ingrijpender dan de vorige facelift, die de auto in 2009 onderging. Het meest springt de nieuwe neus in het oog, die met zijn Land Cruiser-achtige looks een stuk stoerder is geworden. Aan het interieur is niet zo gek veel gewijzigd. Dat was al erg goed, met het mooi afgewerkte, terrasvormige dashboard en de uitstekende materialen.
Het stuur is klein en stevig en voelt daardoor sportief aan, iets wat goedd blijkt te rijmen met het rijgedrag van de RAV4. Deze auto voelt namelijk – zeker voor het soort – verrassend strak aan. Wie uit een andere middelgrote SUV stapt, zou zelfs kunnen schrikken van de harde RAV4-vering. Toch is het geen oncomfortabele auto. Je voelt duidelijk wat er bij de wielen gebeurt, maar zeker niet op hinderlijke wijze. De besturing is lekker direct en precies, en overhellen doet de koets verrassend weinig voor dit type auto. Zulke eigenschappen beïnvloeden de sportiviteit positief. Daar komt de elektronisch geregelde vierwielaandrijving bovenop. Integrated Active Drive verdeelt de aandrijfkrachten over voor- en achteras, met als resultaat een mooi neutraal weggedrag. Al met al rijdt de RAV4 bijna als een hatchback. Maar dan met de hogere zit waar veel mensen deze auto’s voor kopen. Overigens valt er op de zit zelf nog wel wat aan te merken. De stoelen bieden weinig zijdelingse steun – zeker voor een auto die zo lekker hoekt – en de zittingen zijn aan de korte kant.
Terreinomstandigheden
De variabele vierwielaandrijving kan onder terreinomstandigheden worden geblokkeerd om de verdeling over beide assen gelijk te houden. Dit om te voorkomen dat bij doorslippende wielen de niet-slippende hun kracht verliezen. Om het terreinwerk te vereenvoudigen, heeft de RAV4 standaard terugrolbeveiliging en tegen meerprijs is ook afdaalhulp leverbaar. De motor is met zijn 158 pk en 198 Nm prima opgewassen tegen zijn taak. De elf seconden van 0 naar 100 km/h die de fabriek opgeeft, benadert hij tot op een halve tel. Dat geldt zeker niet voor het brandstofverbruik, dat in de praktijk toch wat minder gunstig uitpakt dan de fabrikant opgeeft. Wij kwamen tijdens de test uit op een gemiddeld verbruik van 1 op 9,9, waar Toyota 1 op 13,3 belooft.
‘Onze’ RAV4 is voorzien van een cvt, maar de vraag is of je wel gelukkig wordt van deze automaat. De continu variabele transmissie is erg afstandelijk en dat doet afbreuk aan het sportieve karakter van deze RAV4. Gelukkig is de auto met deze motorisering ook leverbaar met een handbediende zesbak. Dan ben je bovendien een paar duizend euro goedkoper uit.
En als we dan toch bij de centen zijn beland: onze RAV4 is uitgevoerd als Executive Business en dat betekent ‘niets te wensen over’. Bekleding in leer en alcantara, elektrische verstelling van de bestuurdersstoel, navigatie met kleurenscherm, keyless entry met startknop en verwarmde voorstoelen – het is allemaal bij de prijs inbegrepen.
Bron: autoweek.nl
Laat wat van je horen