Toyota wil afstandsrecord op Le Mans verbreken

Toyota wil dit jaar niet alleen de 24 uur van Le Mans winnen. De Japanners willen daarbij ook een nieuw afstandsrecord neerzetten.

Het huidige record staat op naam van Audi. In 2010 legde de Audi R15+ TDI van Timo Bernhard, Romain Dumas en Mike Rockenfeller 397 ronden of 5.410 kilometer af. Als de omstandigheden het toelaten, dan denkt Toyota dat het met de TS050 Hybrid verder kan komen.

“Je moet jezelf doelen stellen”, vertelt Rob Leupen, de Nederlandse teambaas van Toyota, aan Motorsport.com. “Kunnen we snellere ronden rijden en kunnen we dan het afstandsrecord verbreken? Vorig jaar werd al gespeculeerd dat het mogelijk zou zijn, dus met een goeie run is het mogelijk. Dat is positieve druk voor de engineers en de monteurs, dat hebben we nodig. Maar uiteindelijk gaat het gewoon om winnen.”

Technisch directeur Pascal Vasselon zegt dat de motor niet dicht zal schroeven als blijkt dat de TS050 een stuk sneller is dan de tegenstand, die niet met hybridemotoren rijdt. “Als we ons afvragen of we ons tempo zouden laten zakken als we een voordeel hebben, dan is het antwoord nee”, aldus Vasselon. “Deze wagens zij  ontworpen om aan een bepaalde snelheid te rijden. Daar zijn ze op hun veiligst. Of de tegenstand nu dertig ronden achterligt of niet, dat verandert niets. Als je de snelheid verlaagt, dan verlies je temperatuur in de banden en verlies je grip. Dan recupereer je meer energie en ga je de batterij verzadigen. Je moet de wagen binnen het operationele venster houden.”

Bron: gpupdat.net

Laat wat van je horen