Toyota tilt EV-record Nürburgring naar andere planeet

Toyota_EV_racer_450

Via autoblog.nl > Het was al aangekondigd, en gisteren was het zo ver: de elektrische racer van Toyota kwam, zag en overwon. Raad eens hoeveel seconden ze van het record van de Peugeot EX1(9:01.34) hebben gesnoept?

Om maar met de deur in huis te vallen: zo’n 74 seconden. Het nieuwe record voor EV’s staat op 7:47.79, net zo snel als bijvoorbeeld de Ferrari 599 GTB Fiorano, Wiesmann GT MF5, Porsche 997 GT3 RS en BMW M3 GTS. Toegegeven, het is een prototype dat heel specifiek is ontworpen om mee te racen, maar het is wel degelijk een sprong voorwaarts.

Dit huzarenstukje van Toyota Motorsport GmbH (TMG) maakt gebruik van de kennis die Toyota tijdens hun F1-avontuur op het gebied van Kinectic Energy Recovery System (KERS) is opgedaan.

De 970 kg zware, 375 pk en 800 Nm sterke EV accelereert in minder dan 4 seconden naar de 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 260 km/u. Het hoge constante koppel zal zeker geholpen hebben op het bochtige circuit. Het totale bereik schijnt overigens op 200 kilometer te liggen, maar dat is puur theoretisch en dus volledig irrelevant in het geval van een racer, die de batterijen maximaal aanspreekt.

Dat TMG zo inzet op een elektrische racer heeft niet alleen met de status die bij het houden van een Ringrecord hoort te maken. Het bedrijf, dat los staat van Toyota zelf en in Keulen is gevestigd, heeft hier ook een commerciële drijfveer voor. Herinner je je die elektrische raceklasse die er in 2013 moet komen? Ik wed dat Toyota hier graag onderdelen voor levert.

Tot slot: natuurlijk willen we graag een video zien van de geslaagde recordpoging, maar daar moeten we nog even op wachten. Zodra hij opgepoetst en afgemonteerd is zien we hem ongetwijfeld vanzelf verschijnen. Even geduld dus!

Bron: autoblog.nl

Laat wat van je horen