Sportauto of raket? Toyota onthult GR Super Sport concept

ston Martin heeft zijn Valkyrie en Mercedes zijn Project One. Ook Toyota is druk bezig geweest met een snelheidsduivel gebaseerd om formele 1 technologie en onthulde onlangs het GR Super Sport concept.

GR staat hierbij voor Toyota’s race afdeling: Gazoo Racing. Zoals te verwachten viel, is het een beest van een machine met extreme vormen, waarvan alleen maar snelheid vanaf straalt.

 

Raceauto of raket?

Hoewel de auto veel race invloeden heeft, lijken de designers ook wat inspiratie gekregen te hebben uit de ruimtevaart. Het Super Sport concept ziet er namelijk ook wel een beetje uit als een raket, waar zelfs mister Musk trots op zou zijn. Uiteraard draagt de kleur van het voertuig toe aan het ruimtevaart gevoel, maar ook de vormen en opvallende cockpit zorgen ervoor dat het lijkt alsof de auto ook vertikaal zou kunnen rijden.

Gebaseerd op Toyota’s TS050 Le Mans raceauto

Of de raket invloed nou klopt of niet, het geeft de auto het gevoel van snelheid en dat is precies wat de makers met de auto over willen brengen. Toyota heeft de TS050 gebruikt als basis voor de nieuwe raceauto. Een goede keuze, want de TS050 is dezelfde auto die twee jaar geleden op het nippertje de 24 uur van Le Mans race net niet won.  Een tweede plek is echter nog steeds indrukwekkend.

 

GR Super Sport goed voor 1000pk

De Super Sport heeft onder andere de aandrijflijn van de TS050 overgenomen, welke goed is voor zo’n 1000pk. Hij komt verder met een2,4-liter biturbo V6 motor. Shigeki Tomoyama, voorzitter van Gazoo Racing, laat weten dat het bedrijf nog verder aan het werk gaat om uiteindelijk te komen met een sportauto met de aantrekkingskracht van de TS050, maar die een stuk makkelijker te handlen is.

Hoe snel we een productiemodel gebaseerd op dit concept op de weg zullen zien, blijft natuurlijk altijd de vraag. Behalve op sportauto’s focust Toyota zich echter ook op autonome auto’s. De automaker wil echter alleen met volledig zelfrijdende auto’s komen wanneer er geen enkele kans is dat deze ongelukken zou kunnen veroorzaken.

Bron: want.nl

Laat wat van je horen