“TMG wordt voor Toyota wat AMG voor Mercedes is”

TMG Toyota Motorsport GMBH 2012

Als het aan de sportafdeling in Keulen ligt, wordt Toyota Motorsport GmbH de huistuner van Toyota. Er wordt nu al gewerkt aan het opvoeren van diverse modellen, zowel voor de weg als voor de autosport.

Hoewel Toyota over meerdere sportafdelingen beschikt, is er hier nooit echt één expliciet naar buiten gebracht als de huistuner van het Japanse automerk. Daar gaat echter verandering in komen, want het in Keulen gebaseerde Toyota Motorsport GmbH (TMG) wordt voor Toyota wat AMG is voor Mercedes-Benz, aldus TMG-president Yoshiaki Kinoshita tegenover diverse media.

“Nadat we met Formule 1 waren gestopt, hebben we meerdere dingen besloten,” stelt Kinoshita. “Eén daarvan is het worden van een Mercedes AMG-achtig bedrijf, dat proberen we nu. Of het gaat lukken, weet ik niet, maar we bevinden ons in een gunstige positie.” Op dit moment worden er al diverse Toyota- en Lexus-modellen getuned, waaronder een LS460 met een 650 pk-sterke 4,6-liter V8 met twee turbo’s, die technisch wezenlijk verschilt van de standaardauto. Technisch directeur Pascal Vasselon verwacht dat het gebruik van de TMG-badge op straatmodellen ergens in de komende zes tot negen maanden officieel bekendgemaakt wordt.

In het verleden stond TMG bekend als Toyota Team Europe (TTE) en tot in 1999 werd er met succes deelgenomen aan wk-rally’s. In 1998 en 1999 runde TMG de Toyota GT-One’s tijdens de 24 Uur van Le Mans, vervolgens werd van 2002 tot en met 2009 aan de Formule 1 deelgenomen. In 2005 bracht TMG een supercharger-conversie uit voor de Corolla. Tijdens de afgelopen 24 Uur van Le Mans maakte Toyota, wederom met TMG, z’n comeback in de langeafstandsrace. Ook werkt men aan een rallyversie van de huidige Toyota Yaris.

bron: autoweek.nl

Laat wat van je horen