Test Toyota ProAce City

Toyota timmert de laatste jaren met haar bedrijfswagens lekker aan de weg. Aan de hand van PSA weliswaar, maar Toyota weet zich voldoende te onderscheiden om mee te doen op de Nederlandse bestelautomarkt. Bestelauto stapte als eerste in de nieuwe ProAce City.

K9. Dat was de codenaam van de hevig gecamoufleerde bestelauto waar wij eind 2017 in mochten rijden. Het was de pre-productieversie van PSA’s nieuwste kleine bestelauto. Die zou uiteindelijk op de markt komen als Citroën Berlingo, Peugeot Partner en Opel Combo. Een schot in de roos, want de nieuwe auto werd meteen International Van-of-the-Year 2019. Toyota heeft een paar jaar geleden een overeenkomst met PSA gesloten om eigen versies van PSA-bestellers op de markt te brengen, en daarom is er nu ook de ProAce City.

Gezicht
Betekent dat dan dat we hier gewoon een Citroën of Peugeot verkleed als Toyota zien? Het valt niet te ontkennen dat de PSA-auto’s onderhuids allemaal hetzelfde zijn, maar juist bij dit model doen de diverse merken goed hun best de auto’s onderscheidend te laten zijn. Toyota doet dat ook, op allerlei manieren. Kijk alleen maar eens naar het front van onze testauto. De vorm van de koplampen en de uitvoering van de grille, met Toyota-logo, is volkomen anders dan bij de andere PSA-bestellers. Het gedeelte waar het logo zit is helemaal dicht, wat even doet denken aan een elektrische bestelauto, maar gelukkig zitten onderaan in de grille nog voldoende luchtinlaten om koele lucht naar de 1,5 liter Euro 6 -dieselmotor te leiden. De ProAce City heeft echt een geheel eigen gezicht, en gedurende de testperiode deed de auto ons uiterlijk niet denken aan zijn PSA-familie. De ProAce City was uitgevoerd in de metallic lakkleur Solar Blue. Een prachtige kleur, die heel mooi oplicht in de zon. Kost even wat extra, maar naar ons idee is het dat waard. De ProAce City was uitgevoerd in de duurste uitvoering, de Runner. Dat behelst aan de buitenzijde onder meer 16 inch lichtmetalen velgen, mistlampen vóór met bochtverlichting en chromen sierstrips aan de zijkant. Op de in lakkleur meegespoten bumpers zien we zowel voor als achter parkeersensoren.

Logo
De overige drie van het PSA-kwartet hebben in de cabine een eigen cockpit, soms zelfs met een ander stuur en bedieningsknoppen. De Toyota heeft de inrichting van de Citroën, alleen zit op het stuur een Toyota-logo in plaats van een dubbele chevron. Het interieur is ergonomisch bijzonder goed, de bestuurder kan overal bij zonder uit de stoel naar voren te komen. Midden op het dashboard staat een groot 8 inch kleurenscherm, touch-screen, voor de bediening van audio, telefoon, instellingen, ja alles eigenlijk. Navigatie zit er standaard niet op maar is te regelen via Android Auto of Apple Carplay. De smartphone zelf kan in de Runner-uitvoering overigens draadloos opgeladen worden. De ProAce City heeft voldoende bergruimte in het interieur. Naast de bestuurdersstoel zit een bank waar je heel krap zit met zijn tweeën. De bank is wel multifunctioneel in onze auto. De rechterleuning van de bank is neerklapbaar, en de linkerleuning ook. Die herbergt in de Runner-versie een draaibaar mini-kantoortje, waar je even een laptop of tablet op kan zetten om te werken. Wel weer weghalen voor je gaat rijden, want de oppervlakte ervan is nogal glad. De auto is lekker ruim van binnen en hij is toegankelijk zonder de sleutel uit de broekzak te halen, dankzij de keyless entry mogelijkheid van onze Runner-uitvoering. De ProAce City heeft ook een elektrische handrem èn een startknop.

Automaat
Onze Toyota ProAce City heeft een 1.5 D-4D turbodieselmotor, spliksplinternieuw en zo schoon mogelijk, dat wil zeggen Euro 6d ISC. Hij levert 130 pk, het hoogst mogelijke vermogen. Schakelen gaat automatisch met een 8 traps automaat. Echt een heerlijke transmissie, die soepel zijn werk doet. Handmatig schakelen kan ook, met flippers achter het stuur, maar waarom zou je dat nog doen? Dat is alleen maar nodig bij heel zwaar beladen rijden, met misschien een aanhanger, in de bergen. Zeker niet in Nederland. De ProAce City heeft een prima wegligging en laat zich goed besturen, zowel in de stad als op de snelweg. Op de snelweg genoten we van de adaptieve cruise control (ACC), die zoveel rust geeft. Met de verkeersbordherkenning in combinatie met ACC rijd je nooit te hard. De Toyota zit vol met veiligheidssystemen. Lane Departure Alert bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je netjes tussen de lijntjes blijft rijden, en de auto stuurt zelf terug als je over de lijn dreigt te rijden. Het stuur loslaten om ermee te spelen kan wel, maar al snel klinkt dan een doordringende piep met de suggestie het stuur snel weer vast te pakken. De dieselmotor scoorde in onze testweek, met net 300 kilometers, een redelijk verbruik van 1 liter op 14,3 km.

Smart
De ProAce City heeft twee buitenspiegels maar ons exemplaar had geen binnenspiegel. Wel een videoscherm op de plek waar normaal de achteruitkijkspiegel zit. Het scherm maakt deel uit van Smart Active Vision. Achterop de auto zit een grote camera-unit. Die fungeert als camera bij achteruitparkeren, maar ook bij normaal rijden. De camera geeft een beter, altijd vrij beeld, veel fijner dan bij een spiegel. Er is nog een tweede stand op Smart Active Vision, en die is verbonden met een dodehoekcamera onder de rechter zijspiegel. Het zorgt ervoor dat je als bestuurder nooit meer een fietser of voetganger over het hoofd hoeft te zien. Wel zo veilig.

Overbeladen
De laadruimte van de ProAce City is toegankelijk door twee achterdeuren en een zijschuifdeur, waarvan de bruikbaarheid wordt beperkt door het ver naar binnen stekende tussenschot. De laadlengte is bij deze wielbasis 174 cm, de breedte tussen de wielkasten 122 cm. Er kunnen twee europallets mee. Het laadvermogen bij deze versie bedraagt 678 kg. Dat is voldoende, maar een opwaarderen tot 1000 kilo, zoals bij andere PSA-varianten, staat niet op de optielijst. Wie 1000 kg laadvermogen wil, moet de lange wielbasis kiezen. Een mooie toepassing in deze auto is de overbeladingsindicator.

De Toyota ProAce City is een uitstekend presterende cityvan, die ook nog eens voor een nette prijs een hele rijke uitrusting krijgt. Absoluut pluspunt van de Toyota ten opzichte van zijn PSA-broers is de standaard vijf jaar fabrieksgarantie en de vijf jaar gratis onderhoud die de Japanse fabrikant levert. Daar komt nog bij dat Toyota onder de noemer Toyota Professional tegenwoordig een prima op de bedrijfswagen toegespitst maatwerkpakket biedt.

Bron: Bestelauto.nl

Laat wat van je horen