Toyota vervijfvoudigt vermogensdichtheid solid-state-accu

Toyota heeft een prototype van een solid-state-accu ontwikkeld met een vermogensdichtheid die vijf keer groter is dan de vorige accugeneratie van het bedrijf. Toyota heeft hiervoor germanium toegevoegd aan het elektrolietmateriaal.

Voor het vaste elektrolytmateriaal heeft Toyota gebruikgemaakt van het op sulfide gebaseerde Li10GeP2S12. Het gebruik hiervan zou volgens Tech-On de geleiding van lithium-ionen ongeveer gelijkstellen aan li-ion-accu’s op basis van vloeibaar elektrolyt. Voor de elektroden wordt gebruikgemaakt van grafiet en nikkel-cobalt-mangaan. Bij de vorige generatie solid state-accu gebruikte Toyota ook een sulfide-variant, maar dan zonder de toevoeging van germanium.

Om de accu te vormen wordt het vaste elektrolytmateriaal zeven lagen dik gestapeld met daartussen positieve en negatieve elektroden en verpakt in een filmlaag. Het prototype van Toyota’s nieuwe solid state-accu kan een spanning van 28V leveren en heeft afmetingen van 70x105x3mm. Toyota toonde onder meer een demonstratiemodel van een elektrische scooter, waarbij achttien van dergelijke accupakketjes in parallel werden geschakeld.

Solid state-accu’s hebben als voordeel dat een hoge energiedichtheid mogelijk is. Het nadeel is een lage vermogensdichtheid. Toyota heeft zich bij het prototype vooral beziggehouden met het verbeteren van die laatste eigenschap. De vermogensdichtheid is het totaal vermogen dat de accu kan leveren gedeeld door het gewicht ervan.

Bron: Door Pieter Molenaar, woensdag 26 september 2012 18:20, views: 24.578

Laat wat van je horen