NYIAS test – Toyota Prius PHEV is groenste ter wereld

De gloednieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid is tijdens de New York International Auto Show (NYIAS) uitgeroepen tot World Green Car van 2017. Het is de tweede World Green Car-zege van Toyota op rij. In 2016 ging de waterstofauto Mirai er met de ‘groenste’ medaille vandoor.

De Toyota Prius Plug-in Hybrid, die in de Verenigde Staten Prius Prime heet, was de favoriet onder 75 internationale autojournalisten uit 23 landen. De Prius Plug-in Hybrid werd uitgeroepen tot winnaar uit een lijst met twaalf modellen. Voor het bepalen van de winnaar is gekeken naar de uitlaatemissies, het brandstofverbruik en de aandrijftechnologie. De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid wist de jury het meest te overtuigen.

De Prius Plug-in Hybrid, in Nederland leverbaar vanaf 37.995 euro als Business Plus uitvoering, kan dankzij een 8,8 kWh lithium-ion batterij maximaal 50 kilometer volledig elektrisch rijden, tot een snelheid van 135 km/u. De aandrijflijn (90 kW / 122 pk) rijdt in druk verkeer zoveel mogelijk elektrisch. Het systeem laadt ook zelf de batterij op door onder meer regeneratief remmen of via het Solar Roof dat optioneel leverbaar is. Dankzij het Solar Roof vloeit zonne-energie in de lithium-ion batterij als de auto geparkeerd is. Tijdens het rijden wordt de zonne-energie gebruikt voor onder andere de airconditioning en de audio, met als gevolg een lager brandstofverbruik. Dankzij het ‘Solar Roof’ kan de gebruiker op jaarbasis theoretisch tot 1.000 kilometer ‘gratis’ elektrisch rijden.

toyota prius hybride plug achter

Ten opzichte van de Prius Hybrid valt de Prius Plug-in Hybrid extra op door eigen designkenmerken met vier LED-projectoren vóór en uniek vormgegeven LED-achterlichten. Toyota Safety Sense is standaard. Dit pakket actieve veiligheidssystemen bestaat uit radar-gestuurde Adaptive Cruise Control (ACC), Pre-Collision Safety System (PCS) met voetgangersdetectie, Lane Departure Alert (LDA), Automatic High Beam (AHB) en Road Sign Assist (RSA).

Bron: www.autozine.nl

Laat wat van je horen