Toyota Prius is de zuinigste volgens nieuwe EcoTest

Full-Hybrid-Toyota-Prius-20132

De Toyota Prius is de eerste én enige auto die maximaal scoort in de nieuwe, strengere EcoTest van ADAC. Duitslands grootste autoclub hield daarbij onder meer rekening met hoe in de toekomst het brandstofverbruik wordt gemeten. Ook de belasting op het milieu van het ontwerp, bouw, gebruik en de recycling van de auto werden in de weging meegenomen.

Het brandstofverbruik van 4,58 l/100 km zorgde voor 40 punten, de andere 50 punten kreeg de hybrideauto toebedeeld voor zijn lage uitstoot. Het leverde de Toyota Prius een totaal van 90 punten op, goed voor de maximale score van vijf sterren. Dit in tegenstelling tot de score van 4 sterren bij de NCAP crashtesten.

ADAC presenteerde in april van dit jaar de strengere criteria voor de EcoTest. Een nieuw kenmerk van de test is de Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP cycle), die rekening houdt met hoe men in de toekomst het brandstofverbruik gaat meten. Daarnaast worden de auto’s getest conform de New European Driving Cycle (NEDC) en de ADAC highway cycle.

Eén van de grootste wijzigingen is dat de airconditioning tijdens de WLTP cycle en de ADAC highway cycle is ingeschakeld. Ook zijn de zogenoemde well-to-wheel waarden in de CO2-uitstootberekeningen meegenomen; de emissies die vrijkomen bij zowel de productie van de auto en de brandstof als het transport ervan.

Toyota maakt veel werk van het verduurzamen van het productieproces. Zo ligt er op het dak van de fabriek waar de Prius wordt gebouwd maar liefst 50.000 vierkante meter zonnecellen. Deze panelen leveren de helft van de energie die nodig is om de fabriek te laten draaien. De andere helft wordt door de fabriek zelf duurzaam opgewekt door cogeneratie van gas. Bovendien wordt het water dat bij de productie nodig is, vijf keer schoner aan de rivier teruggegeven dan dat het er uit is gehaald.

Hybride familie van Toyota blijft groeien
De Toyota Prius, met zijn combinatie van een benzinemotor en een elektrische motor, werd vijftien jaar geleden gepresenteerd als de eerste volledige hybrideauto. Sindsdien heeft Toyota zijn hybride-portfolio uitgebreid met achttien full hybrid personenauto’s (Toyota en Lexus). Toyota verkocht al 4,3 miljoen hybride auto’s. In Europa verkoopt Toyota de Full Hybrid Yaris, de Full Hybrid Auris en de Full Hybrid Prius. De Full Hybrid Prius Wagon en de Prius Plug-in Hybrid zijn daar kortgeleden bij gekomen.

bron: groen7.nl

Laat wat van je horen