Toyota gaat vrijuit in onderzoek naar elektronica-fail

toyota_prius_cables

Tien maanden geleden schreven we over een onderzoek dat in Amerika gaande was. Overheidsinstantie NHTSA was samen met de ‘rocket scientists’ van NASA een onderzoek gestart naar de elektronische gaspedalen van onder meer de Prius. Gewoon, om even te kijken of ze de geplaagde autofabrikant van nog meer aantijgingen konden beschuldigen. Maar de negen wetenschappers zijn er inmiddels uit: er zitten GEEN defecten in de elektro-gaspedalen van Toyota.

Uit een eerder onderzoek werd al bekend dat er met de remmen van de zogenaamde ‘runaway Priussen’ niet mis was. Amerikanen waren gewoon niet in staat om op tijd het rempedaal in te trappen. En nu krijgt Toyota wedrom een veer ingebracht en wordt zelfs door de spacegeeks van NASA bevestigt dat de elektronica prima in orde is. Dat werd de afgelopen maanden onderzocht om uit te vogelen of er meer aan de hand was dan alleen wat ‘sticky’ pedalen en schuivende vloermatten (a.k.a. De Vloermatten des Doods). De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) geeft het daarom nu volmondig toe: “There is no electronic-based cause for unintended high-speed acceleration in Toyotas.”

Sinds de herfst van 2009 heeft Toyota 18 miljoen voertuigen terug geroepen en is er 48 miljoen dollar aan boetegeld betaald (ze verzwegen immers een aantal zaken, en dat mag nie van Uncle Sam). Nu nog even die civiele rechtszaken in de VS overleven, en we kunnen het hoofdstuk Throttlegate zo langzaamaan afsluiten. Een reactie van Toyota op de ‘vrijspraak’ staat hier.

Bron: toyota.nl en autoblog.nl

Laat wat van je horen