Prius is een prima generator!?

Prius generator power plant

Een Toyota Prius is meer dan een vervoersmiddel. Want waarom zou je ‘m bij rampen ook niet inzetten als stroomvoorziening voor bijvoorbeeld televisie, computer en het opladen van een mobiele telefoon? Zit immers een prima generator in. In Japan – waar ze wat meer last hebben van natuurgeweld dan wij – doen ze dat inmiddels al. Maar voordat je zelf met je elektrodoos gaat knutselen: Don’t Try  This At Home!

Toyota heeft een externe voeding gebouwd die je aan de Prius kunt koppelen. Deze onttrekt stroom van de accu tot een maximum van 1.500 watt. Een volle tank is vervolgens goed voor ongeveer twee dagen stroom op vol vermogen. Allemaal leuk en aardig, maar wat heb je hier concreet aan? Erg veel. Je kunt je voorstellen dat externe noodvoeding bij stroomuitval als gevolg van een ramp erg belangrijk kan zijn.

Dit is een van de redenen waarom we onlangs zeventien van deze externe voedingsunits schonken aan de provincie Miyagi in Japan. Deze provincie werd in maart 2011 hard getroffen door een aardbeving en Tsunami. Overheidsmedewerkers rijden daar al sinds jaar en dag in de Prius. In noodsituaties zijn deze auto’s vanaf nu ook in te zetten om bijvoorbeeld ICT-netwerken draaiende te houden of om voedsel te bereiden voor slachtoffers. De schenking van de units past binnen ons streven om de komende tijd veertig externe voedingsbronnen ter beschikking te stellen aan diverse getroffen Japanse regio’s.

Overigens is Toyota van plan om nog dit jaar standaard in Japan een externe voedingsunit te leveren bij de Prius. Naar verwachting volgen de Prius Plug-in Hybrid en andere hybride Toyota’s daarna. Handig voor het elektrische kookstel op de camping.

bron en tekst : blog.toyota.nl

Reacties

  1. Kan zo’n accupakket van de Prius of Auris Full Hybrid ook de verbrandingsmotor voorverwarmen (standkachel)? Zo lijkt mij de uitstoot en verbruik nog verder omlaag gaan omdat de verbrandingsmotor al (gedeeltelijk) op temperatuur is.

  2. he Menno, deze optie is niet voor de EU uitvoeringen. De standkachel kan niet worden voorverwarmd. Ik heb er 1 in latenbouwen via Toyota maar deze gaat niet via het systeem zoals in dit artikel.

    Zelf zou het voor deze tijden een oplossing zijn om bij alle autos een soort van afsluiting te creeren voor de radiateur. Zo is deze sneller warm wat ook veel energie kan besparen.

  3. He Chef,
    Het lijkt mij met zo’n enorm accupakket niet onmogelijk dat er een of ander gloeispiraaltje wordt ingeschakeld die de olie of koelvloeistof (ik weet niet wat wenselijker is) snel op temperatuur brengt. Natuurlijk op voorwaarde dat de accu’s voldoende vol zitten.

Laat wat van je horen