Autotest nieuwe Toyota Prius. De zuinigste auto zonder stekker ter wereld is de hybride Toyota Prius. We reden met de vierde generatie en die blijkt over veel meer kwaliteiten te beschikken. Prius betekent ‘voorloper’. In 1997 kreeg Toyota voor ogen dat hybridetechniek in de toekomst een sleutelrol zou spelen bij het ontwikkelen van zuinige auto’s. Na bijna twee decennia blijkt de vierde generatie Prius niet alleen de zuinigste auto ‘zonder stekker’, maar over veel meer kwaliteiten te beschikken. Lees dus vooral verder om te zien wat de Prius nog meer in huis heeft, ook als je geen fan was…
Of je nou wel of geen autoliefhebber bent, aan naamsbekendheid heeft de Prius geen gebrek. Dat is naast een voordeel ook een nadeel, want hoe haal je diegene over die de Prius niet op handen draagt? Op de vierde generatie rust een zware dobber, aangezien er al veel zuinige auto’s op de markt zijn – al dan niet met stekker – en bovendien is de Prius verder geïnnoveerd dan je wellicht zou denken. De nieuwe Prius ontgroeit zichzelf in alle opzichten.
Middenklasser
Zo positioneert Toyota de Prius nu meer als een middenklasser, een segment waar ook auto’s als de Ford Mondeo en Volkswagen Passat bivakkeren. Niet zo vreemd dat de carrosserie nu zes centimeter is gegroeid naar 4.54 meter – al scheelt dat nog wel flink met voorgenoemden – en de laadruimte ‘marktconform’ capaciteit biedt aan 501 liter bagage. Ook op de achterbank is het voor volwassenen nu altijd goed toeven. Kortom: de Prius biedt heel behoorlijk de ruimte van een middenklasser. Op deze manier is de meerwaarde ten opzichte van de Auris als compacte middenklasser ook helder.
In design blijven de Japanners vasthouden aan zijn oervorm, al heeft de vierde generatie wel wat gestrekter silhouet. Logisch, want in deze verpakking is de Prius lekker aerodynamisch. Zichtbare en onzichtbare foefjes en een lagere carrosserie helpen de Cw-waarde verder omlaag te brengen, maar met een waarde van 0.24 is de Prius op dat vlak niet beter dan een Hyundai Ioniq, een nieuwe Mercedes S-Klasse of een Tesla Model S. Maar gelukkig voor Toyota zijn er meer wegen die naar een zuinige auto leiden.
Nieuw DNA
Onderhuids legt de Prius een hele nieuwe basis. Die nieuwe architectuur (TNGA) gaat slimmer met ruimte om, en in combinatie met verbeterde techniek doet de Prius alles beter dan zijn voorganger. Zo heeft de Prius een nieuw NiMH-accupakket dat 10% kleiner is waardoor het precies onder de achterbank past en geen bagageruimte weg snoept. Tegelijkertijd heeft het pakket meer capaciteit waardoor meer en vaker elektrisch gereden kan worden. Helemaal praktisch: de energie die vrij komt bij het (af)remmen wordt in de vierde generatie ook veel sneller opgeslagen. Volgens Toyota absorbeert de batterij 28% meer energie in dezelfde tijd, een flinke verbetering!
In Amerika heeft de Prius weliswaar een moderner, nog lichter lithium-ion accupakket maar vanwege de hogere prijs en gebrek aan recyclingmogelijkheden ziet het merk daar in Europa nog vanaf. Toch jammer dat de Prius in dat opzicht niet voor de nieuwste stand der techniek gaat, maar wat niet is kan nog komen en voor de efficiëntie van de hybridetechniek maakt het niet wereldschokkend veel uit, zo’n 10% blijkt desgevraagd. Wat heet, met 70g/km CO2 en een fabrieksopgave van 3.0 liter per 100 km is de Prius nu al de zuinigste auto zonder stekker ter wereld. En 42% zuiniger dan de allereerste Prius! Op papier, inderdaad.
Verbruik
Tijdens eerste testritten met snelweg- en stadskilometers nam de Prius genoegen met 4.4-4.6 k/100km. De boordcomputer houdt keurig bij hoeveel procent van de tijd elektrisch is gereden en dat liep op naar 34%. Ook al tank je dus altijd benzine – de nieuwe Prius Plug-In komt later en de huidige blijft leverbaar – de techniek doet er zoveel mogelijk aan elektrisch te rijden. De Prius bemoeit zich behoudens een eco-display verder niet met de rijstijl van de bestuurder, dus zaken als een haptisch gaspedaal of anticiperende functies van de cruise control en navigatie, zoals een aantal plug-in hybrides (en de Kia Niro) dat hebben, moet je ontberen. Dat vinden we Japanners blijkbaar maar onzin. Toegegeven, we hebben ook liever een auto die zelf zo efficiënt mogelijk aan de slag gaat, maar nog altijd is de gasvoet van de bestuurder die uiteindelijk het verbruik bepaalt.
Stille motor
De nieuwe Prius heeft wederom een 1.8 liter benzinemotor. In de vierde generatie is hij zodanig aangepast dat hij nog sneller op bedrijfstemperatuur komt. Hoe eerder des te beter – want dat is zuiniger. Het aan- en afkoppelen van de motor aan de aandrijving is onmerkbaar. Ook wanneer de viercilinder aan de slag moet om te accelereren, blijft hij keurig op de achtergrond. Hier heeft Toyota flinke stappen gezet om motorgeluid de kop in te drukken. En dat terwijl het totaalvermogen is afgenomen naar 122 pk. Toch voelt de Prius helemaal niet langzaam. De elektromotor (95 pk) wordt zoals gezegd vaker en langer ingezet waardoor zijn direct beschikbare trekkracht veel zoden aan de dijk zet.
Ondertussen is het ook fijner vertoeven in de Prius. Goed, de stoelzittingen zouden nog wat langer mogen zijn maar de stuurpositie is beter omdat het stuur minder vlak staat. Bovendien rust je rechterarm desgewenst op de middenarmsteun. Het head-up display (optie) biedt jammer genoeg geen navigatie-informatie maar brengt wel de snelheid en een eco-meter in beeld. De gewijzigde proporties, het lagere zwaartepunt en het nieuw gebouwde onderstel maakt de Prius ook comfortabeler op het asfalt. Je haalt het niet in je hoofd om sportief te gaan doen maat een weekdier is het evenmin.
Standaard veel ‘tech’
Toyota prijst de Prius vanaf 29.995 euro en dat is een nette prijs in de middenklasse. Dankzij de lage CO2-uitstoot blijft de BPM op de catalogusprijs laag en dat bood de importeur gelegenheid om standaard meer ‘tech’ te monteren, zoals Bi-LED koplampen, een achteruitrijcamera, smart entry met startknop, Toyota Touch 2 multimedia en digitale radio. Ook het Toyota Safety Sense pakket met Pre-Collision System (PCS) met voetgangersdetectie, Lane Departure Alert (LDA) met automatische stuurcorrectie, Automatic High Beam (AHB), Road Sign Assist (RSA) en Adaptive Cruise Control (ACC) is op elke Prius aanwezig. Toyota pakt hier behoorlijk vooruitstrevend uit en doet dat ook ten opzichte van andere Toyota-modellen. In vergelijking met de Auris en Avensis werken de veiligheidssystemen nog beter; bij zowel lagere als hogere snelheden.
De waslijst aan veilige features houdt nog niet op. Optioneel zijn ook nog dodehoekdetectie, head-up display, Rear Cross Traffic Alert en een automatisch in- en uitparkeersysteem leverbaar; wie voorloper in de markt wil zijn kan ook die systemen niet aan zich voorbij laten gaan. Leuk bedacht maar minder uitgewerkt is het Qi-laadbakje in de middenconsole waarmee je smartphone draadloos te laden is; je telefoon valt daar snel uit. Ook jammer, maar niet helemaal Toyota aan te rekenen; de welbekende iPhone wordt niet ondersteund. De stoelverwarming is wel een aanwinst maar dan moet je wel het knopje kunnen vinden; het zit onhandig diep verstopt in het dashboard.
bron: autovandaag.nl
Laat wat van je horen