Komend jaar: Toyota Prius Plug-in

Raamsdonksveer –  De Prius-familie wordt uitgebreid met de Wagon, maar komend jaar komt ook eindelijk de Plug-in-variant van de vijfdeurs hatchback op de markt. Het accupakket van de wagen kan via het stopcontact worden opgeladen. Daardoor komt de uitvoering met extreem lage CO2- en verbruikscijfers voor de dag. De Prius is volgens de huidige belastingregels geheel bijtellingsvrij.

Toyota spreekt van de “meest geavanceerde Prius ooit”, wijzend op onder andere het lithium-ion pakket waar de normale Prius het met nickel metaal hydride-pakket moet stellen. De batterijen hebben een output van 4,4 kWh (normale Prius 1,3 kWh), maar het systeemvermogen is met 136 pk identiek. Groot verschil is dat de Prius Plug-in ongeveer 23 kilometer op elektrische kracht kan afleggen in plaats van slechts enkele kilometers zoals met de hybride Prius mogelijk is. Mede door de grotere actieradius op elektrokracht ligt het verbruik op 2,1 l/100km, wat op een CO2-uitstoot neerkomt van 49 g/km. Toyota zegt dat de cijfers nog niet exact zijn bepaald, maar niet veel zullen afwijken.

De chauffeur van de Prius Plug-in heeft keuze uit drie rijprogramma’s, te weten Full Hybrid, EV of EC-City. In eerstgenoemde stand rijdt de hatchback zoals we van het bestaande type gewend zijn. Afhankelijk van de omstandigheden volledig elektrisch, volledig op de benzinemotor of een combinatie van beide. In de EV- en EV City-stand rijdt de wagen zoveel mogelijk op elektrische energie.

Toyota verwacht voor de Plug-in, die van 0 naar 100 km/h in 10,7 seconden accelereert en een topsnelheid van 180 km/h haalt, minder dan veertigduizend euro te vragen. De elektrische Opel Ampera en Chevrolet Volt, die beide over een range-extender beschikken staan voor een iets hoger bedrag op de prijslijst.

Bron: telegraaf.nl

Laat wat van je horen