And the Oscar goes to … Toyota! Prius 10% zuiniger

Toyota heeft een R&D 100 Award ontvangen. Deze prestigieuze onderscheiding staat wel bekend als de Oscar voor de beste uitvindingen. En het mooie is dat de Toyota rijder profiteert.

 

Wat is het geval? De R&D 100 Award is toegekend aan het Toyota Technical Center (TTC). Feitelijk is dit het Research and Development (R&D, onderzoek en ontwikkeling) Center van Toyota in Noord-Amerika. Hier werkt ene Eric Dede. En hij en zijn team hebben iets bedacht dat onze hybride auto’s nog 10% zuiniger maakt. Genoeg reden voor de jury van de R&D 100 Awards om deze uitvinding te belonen met een onderscheiding.

Wat hebben Eric en zijn team precies uitgevonden? Voor een nog efficiëntere warmteafvoer in hybride en elektrische auto’s, hebben zij een nieuw type koellichaam ontwikkeld. De koelmethode wordt toegepast op microschaal, wat het mogelijk maakt om met hetzelfde oppervlak een nog effectievere koeling te realiseren. In het geval van Toyota verbetert de warmteoverdracht met maar liefst 70 procent. En dat moet het brandstofverbruik van bijvoorbeeld een Toyota Prius met 10 procent naar beneden brengen.

Toyota_Prius - Toyota-blog

Aantrekkelijke brandstofbesparing
Op de foto zie je Eric met op de achtergrond de uitvinding waar het om gaat. Ziet er best ingewikkeld uit en eerlijk gezegd, dat is het ook. Vergeet de schema’s, maar onthoud dat ze leiden tot een aantrekkelijke brandstofbesparing. Wellicht iets voor de volgende generatie Toyota Prius. De jury van de R&D 100 Awards is in ieder geval van mening dat de uitvinding voldoende potentie heeft om tot een succes uit te groeien. En wij zijn het daar natuurlijk volkomen mee eens.

Laat wat van je horen