ADAC: Prius ook in praktijk schone en zuinige auto

Zoek je een nieuwe, écht zuinige auto? Die behalve op papier ook in de praktijk weinig verbruikt? Dan adviseert de Duitse ADAC de nieuwe Toyota Prius.

De Toyota Prius is volgens de ADAC EcoTest 2016 de zuinigste auto met een verbrandingsmotor. De hybride Toyota krijgt van de Duitse zusterorganisatie van de ANWB de maximale score van 5 sterren. Het puntenaantal bedraagt 94 van de maximale 100. Hiermee laat de Prius geduchte tegenstanders achter zich. Zoals de Tesla Model S en de Hyundai Ioniq Hybrid. Laatstgenoemde komen we pas op plaats 13 tegen.

Well-to-wheel

In de meetmethode van de ADAC wordt ook de CO2-uitstoot in aanmerking genomen, die optreedt tijdens de productie van de brandstof. Daardoor is de totale uitstoot van een conventionele benzine- of dieselmotor beter vergelijkbaar met die van een volledig elektrische auto, zoals de Tesla. Dit heet de ‘well-to-wheel’-rekenwijze.

Gemeten onder echte rijomstandigheden

Het aantal sterren dat een auto haalt, is afhankelijk van de schadelijke uitstoot – behalve CO2 ook stikstofoxiden NOx en roetdeeltjes. Nieuw is dat de ADAC deze waarden gemeten heeft onder échte rijomstandigheden (RDE: real driving emissions) Dus ook op de openbare weg. Eigenlijk zoals jij een auto gebruikt, gewoon tussen het overige verkeer.

prius_zuinige_auto

Prius ‘zeer zuinig en schoon’

De conclusie van de ADAC over de Prius is dat de auto ‘zeer zuinig’ en ‘zeer schoon’ is. Over een afstand van 100 km lukte het de ADAC een stadsverbruik te realiseren van slechts 1,7 l/100 (ruim 1 op 58!). Dit komt omdat juist hier de Prius grotendeels op zijn elektromotor rijdt. De hybride auto kent dan geen schadelijke uitstoot wat natuurlijk heel goed is voor de lokale luchtkwaliteit.

Het praktijkverbruik op de snelweg bedraagt volgens ADAC 5,4 l/100 km oftewel ruim 1 op 18,5. Overigens doet de ANWB dat een stukje beter, zij realiseerden een praktijkverbruik van 1 op 21,5. Hiermee is de Prius de zuinigste benzineauto van Nederland!

Zuinige auto hoeft niet klein te zijn

Behalve dat de Prius de schoonste en zuinigste hybride auto uit de ADAC EcoTest is, is het ook de schoonste met een verbrandingsmotor. Schoner dan bijvoorbeeld een Skoda Octavia op aardgas en een veel kleinere Volkswagen Up. Een zuinige auto hoeft dus niet klein te zijn.

Bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen