15 jaar Revolutie: De Toyota Prius

De-Toyota-prius-bestaat-15-jaar-art

Als Toyota in 1997 de eerste generatie Toyota Prius aan de wereld toont, slaat iedereen van verbazing achterover. Een auto met een verbrandingsmotor én een elektromotor? En in serieproductie? Is het daar niet veel te vroeg voor? Inmiddels weten we wel beter.

De Toyota Prius is de eerste in serie geproduceerde Full Hybrid auto ter wereld en niet meer uit ons verkeersbeeld weg te denken. Meer dan 40.000 Nederlanders hebben sinds de introductie van de Full Hybrid Toyota in 2000 een exemplaar aangeschaft. Dat is inclusief de Prius Wagon. En de Prius Plug-in Hybrid. Twee uitbreidingen die er niet zouden zijn geweest als hun stamvader niet zo’n groot succes zou zijn.

75 jaar Toyota - Toyota Prius

Al in de jaren zestig zuchtte  Japan onder de gevolgen van de sterke verstedelijking. Geconfronteerd met de overweldigende uitdagingen op het gebied van luchtkwaliteit, klimaatveranderingen en dreigende olietekorten, begonnen we daarom al in de jaren zestig met het nadenken over alternatieve aandrijflijnen. Die langetermijnvisie zorgde ervoor dat er structureel geld werd gereserveerd voor enorme innovaties op het gebied van motoren.

75 jaar Toyota - Toyota Prius

Prius ontketende revolutie
Aan het begin van de jaren ’90 werd extra ‘gas gegeven’ op het ontwikkelen van een ‘echt duurzame auto’.  Het kreeg de codenaam Project G21 en de wereld kreeg de eerste Full Hybruid conceptcar in 1995 te zien op de Tokyo Motor Show. Twee jaar later werd definitieve versie van de eerste Prius onthuld. En daarmee ontketende Toyota feitelijk een revolutie in de autowereld; de eerste stap naar elektrificatie van op grote schaal geproduceerde auto’s.  Ondanks alle scepsis en opgetrokken wenkbrauwen die de Prius ten deel viel, geloofde Toyota rotsvast in het concept én de opzienbarende techniek onder de motorkap.

Toyota 75 jaar - Toyota Prius

Prius is géén fantasienaam
Al in 1995 laat Toyota een studiemodel van de Toyota Prius zien. Op de Tokyo Motor Show. De naam Prius is geen fantasienaam. In het Latijn betekent het ‘vooraf’. Hiermee wil Toyota benadrukken dat de Prius een extra zuinige en schone auto is, nog vóórdat de wereld zich überhaupt bekommert om dergelijke eigenschappen. De Full Hybrid aandrijflijn bestaat uit een efficiënte 1,5-liter benzinemotor in combinatie met een elektromotor.

75 jaar Toyota - geschiedenis Toyota Prius - Toyota-blog.nl

Cameron Diaz en Leonardo DiCaprio
In tegenstelling tot de huidige Toyota Prius is het oorspronkelijke model een 4-deurs sedan. In het begin alleen leverbaar in thuisland Japan, maar al snel ook in de Verenigde Staten. Hier wordt de Prius zelfs een statussymbool onder milieubewuste Hollywood-sterren onder wie Leonardo DiCaprio en Cameron Diaz! De Prius is een hit en wordt in zijn debuutjaar gekozen totNew Car of the Year.

Langer en breder
In 2003 introduceert Toyota de tweede generatie Prius. Die is langer en breder dan zijn voorganger. En biedt dankzij een langere wielbasis meer interieurruimte. De luchtweerstandscoëfficiënt behoort met 0,26 tot de laagste in de markt. Het totale vermogen stijgt naar 82 kW/111 pk. In 2005 wordt de Prius in Europa de nieuwe Auto van het Jaar. Met een overweldigende voorsprong van 139 punten op nummer 2!

75 jaar Toyota - Toyota Prius

Grootste 14% auto van Nederland
Anno 2012 rijdt alweer de derde generatie Prius rond. Een auto die – zoals gezegd – gezelschap heeft gekregen van de Prius Wagon, de grootste 14% auto van Nederland, en de Prius Plug-in Hybrid, een Prius die tot een afstand van circa 25 kilometer volledig elektrisch kan rijden.

De Prius is niet langer alleen, maar maakt deel uit van een heuse Prius-familie. En heeft het dit jaar zelfs geschopt tot best verkochte auto ter wereld! (Op de Toyota Corolla na dan.) En met de betrouwbaarheid van de Full Hybrid techniek is al jaren niks mis mee.

PS Wist je trouwens dat de allereerste hybride auto ter wereld (uit 1917!) hier in Nederland in het Louwman Museum staat?

Bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen