Rijtest / review: Prius Wagon

Prius Wagon rijtest Autoweek.nl

Via autoweek.nl > Volgend jaar is de Toyota Prius Wagon de eerste zevenzits mpv die je kunt rijden met veertien procent bijtelling. Hij is natuurlijk directe familie van ’s werelds bestverkopende hybride.

Hoe hebben ze het er allemaal ingekregen? Dat is de vraag die opkomt als je voor het eerst met de Prius Wagon rijdt, de stationwagon-versie van ’s werelds best verkopende hybride. Er zitten namelijk zeven zitplaatsen in en als je die allemaal in gebruik hebt, heb je toch nog 200 liter bagageruimte over, inclusief een afsluitbaar apart gedeelte in de vloer. Klap je zitplaatsen 6 & 7 naar beneden, dan kun je 535 liter spullen in je Prius Wagon duwen.

Toyota heeft dat kunnen bereiken door een nieuwe lithium ion-accu te ontwikkelen die 10 kilo lichter is dan die van de gewone Prius, maar desondanks slechts 0,3 kWh energie minder bevat. Dat accupakket hebben ze heel slim in de middenconsole geknutseld, tussen de beide voorstoelen in.

Het is een zevenzitter, maar de plaatsen op de achterste (derde) rij zijn meer geschikt voor kinderen en de middelste plek op de tweede rij is niet echt comfortabel. Het bestijgen van de derde zitrij vereist bovendien enige lenigheid.

Maar ruim is de Wagon zeker, hij is 15,5 centimeter langer dan een gewone Prius, drie centimeter breder en 8,5 hoger. Dankzij die grotere hoogte kun je iets meer rechtop zitten en doordat de wielbasis acht centimeter langer is, heb je ook prima beenruimte. Aan het gevoel van ruimte wordt bijgedragen door een enorm policarbonaat dak dat 40 procent lichter is dan glas, minder warmte doorlaat en niet splintert in geval van een ongeluk.

De Wagon accelereert even kwiek als een gewone Prius, want Toyota heeft de bakverhoudingen korter gemaakt. Het gemiddelde verbruik zou 1 op 4,3 liter per 100 kilometer zijn, 0,3 liter méér dan een vijfzits Prius. Je merkt aan niks dat je in een de nieuwe Prius Wagon rijdt. Terwijl hij toch langer, breder en hoger is. In dit geval is dat ‘niks merken’ dus een compliment. Hij komt in mei 2o12 op de markt, voor een geschatte prijs van rond de 31 mille.

Bron en teskt: autoweek.nl

Reacties

  1. Neefkens zegt

    Een echte rijtest is het niet, ze hebben gewoon de al bekende gegevens nog eens opgedist. Volgens mij klopt de 535 liter bagageinhoud ook niet, is dat niet 505?

Laat wat van je horen