Prius Wagon: de ruimste, schoonste en verreweg zuinigste

Prius Wagon

Bijzonder ruim, schoon, zuinig. Het zijn de meest voor de hand liggende steekwoorden voor wie de nieuwe Toyota Prius Wagon wil typeren. Toyota haalt op de IAA in Frankfurt het doek van de Prius Wagon af. Met een wielbasis van 2,78 meter, een laadruimte (tot aan het afdekscherm) van 505 liter, een CO2-uitstoot van 99 gr/km en een verbruik van 4,3 l/100km zet de Prius Wagon de toon. Particuliere rijders betalen geen MRB, zakelijke rijders profiteren van de 14% bijtelling.

Hoger, langer, breder

Zoals de naam al aangeeft, is de Prius Wagon een stuk forser dan de ‘normale’ Prius. De wielbasis is 8 centimeter groter, de carrosserie 3 centimeter breder en 15,5 centimeter langer en de daklijn ligt 8,5 centimeter hoger. Die extra centimeters geven de maximaal 7 inzittenden extra leefruimte.

Lage luchtweerstand voor aansprekende prestaties

Hoewel dus een volstrekt nieuw model, is de Prius Wagon duidelijk een loot uit de Prius familie. Zijn trapezium-gevormde lijn zorgt – net als onder meer het turbulentie minimaliserende koetswerk en een grote ondergrille – voor een luchtweerstand van slechts Cw 0,28; een in deze klasse ongeëvenaarde prestatie. Zelfs het geïntegreerde panoramisch zonnedak draagt door zijn vorm bij aan die lage luchtweerstand.

Lichtgewicht warmtewerend panoramisch dak

Dat panoramisch dak is bovendien van een speciaal soort hars gemaakt. Daardoor is het niet alleen 40% lichter dan een glazen dak, maar houdt het ook warmte buiten de auto. Om die warmteontwikkeling in het interieur verder te minimaliseren, sluit de hemelbekleding in de auto automatisch als de auto wordt geparkeerd.

HUD, Smart Entry en Toyota Touch standaard

De Prius Wagon krijgt verder standaard het uit de Prius bekende Head-Up Display (HUD) en het Smart Entry systeem. De HUD zorgt ervoor dat zaken als snelheid en navigatie worden geprojecteerd op de voorruit. Het Smart Entry systeem maakt het instappen en wegrijden extra eenvoudig. Ook het Toyota Touch multimedia systeem is standaard, en zal doorgaans aangevuld zijn met een navigatiesysteem tot Toyota Touch & Go.

Lithium-ion in het middenconsole

Toyota maakt gebruik van lithium-ion batterijtechnologie voor de Prius Wagon. De compacte batterij is in de middenconsole tussen de voorstoelen ondergebracht. Persinfo: Prius Wagon: de ruimste, schoonste en verreweg zuinigste 6 september 2011 Blz: 2

Hierdoor ontstaat extra bagageruimte. De Prius Wagon biedt drie afzonderlijke neerklapbare stoelen op de tweede zitrij en een zeer ruime bagageruimte met twee in de bodem neerklapbare stoelen. Zelfs met de derde zitrij opgeklapt, bedraagt de bagageruimte 200 liter.

Prijzen volgen op korte termijn. De verkoop start komend kwartaal en de eerste auto’s worden in Nederland in de eerste helft van volgend jaar uitgeleverd.

Bron: persbericht toyota.nl

 

Laat wat van je horen