Sexy, en nog goed ook!
Peugeot en Toyota gooien het allebei over een andere boeg. Geen anonieme vormgeving meer, maar gewaagde koetswerklijnen en spectaculaire interieurs. Maar werkt deze aanpak ook, of gaat het ten koste van de functionaliteit? En wie wint deze dubbeltest eigenlijk?
Volgens topman Toyota van het Japanse merk Toyota koopt een derde van alle autokopers een auto puur op het uiterlijk. En – zo gaf de Japanner toe – daaraan schort het bij Toyota. De nieuwe C-HR moest dan ook een opvallende, sexy auto worden. Maar ook eentje die bovengemiddeld goed rijdt. Bij Peugeot houdt men er eenzelfde redenatie op na. Was de vorige Peugeot 3008 nog een saai MPV, deze nieuwe 3008 is een fraai ogende SUV.
De C-HR er is er met naar keuze een 1.2-benzinemotor (vanaf 25 mille) of met een hybrideaandrijving uit de Toyota Prius (vanaf ruim 29 mille). De prijzen van de Peugeot beginnen bij net geen dertig mille. En voor dat geld krijg je dan een 1,6 liter viercilinder benzinemotor.
Rijgedrag
Toyota heeft zich veel moeite getroost om het stuur- en weggedrag van de CH-R echt goed te maken. En die missie is geslaagd. De CH-R rijdt bovengemiddeld goed. Het zwaartepunt ligt laag en dat helpt bij een stabiel weggedrag. De auto stuurt mooi precies en direct. De afstemming van het onderstel is een toefje aan de harde kant, maar ondanks zijn sportieve aspiraties voert comfort gelukkig de boventoon. De hybrideversie die wij testten biedt voldoende trekkracht en reageert alert op bewegingen van het gaspedaal. Het brandstofverbruik van de hybrideversie is zeer netjes – zeker als je in acht neemt dat dit een crossover is. Wij haalden gemiddeld 5,4 liter per 100 km.
De kwaliteitsbeleving in de Peugeot 3008 is hoog. Dat gezegd hebbende: de 3008 is tamelijk hard geveerd, vooral korte oneffenheden voel je daardoor goed doorkomen in het interieur. Voordeel van die straffe(re) afstemming is wel weer dat hij in snel genomen bochten niet op één oor gaat hangen. De besturing is erg licht. Door een sportknop in te drukken op het dashboard wordt de besturing wat zwaarder. Kwestie van smaak. De testauto is uitgerust met een 1,6 liter benzinemotor en een zestraps automaat. De motor biedt door de bank genomen voldoende trekkracht maar als je wilt opschieten kun je het beste met de flippers aan het stuurwiel een tandje terugschakelen om te versnellen. Doe je dat niet met de flippers maar laat je het de bak zelf doen dan is de reactietijd van de automaat wat aan de trage kant. De bak zelf schakelt wel mooi soepel.
Veiligheid
De 3008 is met tal van moderne veiligheidssystemen uit te rusten. Eén ervan is een actieve noodreminstallatie. Die werkt prima. Andere veiligheidszaken die je kunt bestellen zijn Distance Alert, Actieve rijstrookassistent, Vermoeidheidsherkenning, Grootlichtassistent, Verkeersbordherkenning met snelheidsadviesfunctie, Adaptieve cruise control met stop-functie (automatische transmissie), dodehoekbewaking en actieve parkeerhulp.
Een sterk pluspunt van de Toyota C-HR is dat de vele veiligheidssystemen die deze auto rijk is, allemaal altijd standaard zijn. Dus ook op de goedkoopste versie. Bij Peugeot moet je er voor in de buidel tasten. We hebben het bij de C-HR dan over adaptieve cruise control, automatische grootlichtschakeling, Rijstrookassistentie met automatische stuurcorrectie en botswaarschuwing werken prima. Soms kun je van die systemen last hebben (grijpen te abrupt in, hebben allerlei irritante pieptoontjes etc), maar dat is in deze Toyota niet het geval.
Gebruiksgemak
Vanbinnen ziet de Peugeot 3008 er bijzonder uit. Net als bij de Peugeot 208 en 308 heeft ook de 3008 een piepklein stuur dat relatief laag uit het dashboard steekt. Probeer het kleine stuurwiel vooral ook zelf uit. Het went wat ons betreft snel maar is uiteindelijk een overbodige gimmick. Het instrumentarium – Peugeot noemt dat i-Cockpit – ziet er heel modern uit. Het is volledig digitaal en met een druk op de knop verander je de projectie van normale meters, in bijvoorbeeld een digitale snelheidsmeter en navigatiesymbolen. Erg fraai en het is eenvoudig te bedienen.
Het infotainment-systeem bestaat uit een aanraakscherm in combinatie met een aantal tuimelschakelaars. Die combinatie werkt erg goed en ziet er bovendien mooi uit. Dat geldt trouwens sowieso voor het interieur. Er zijn mooie materialen gebruikt en er is veel aandacht besteed aan vormgeving. Alles ademt comfort en degelijkheid uit. In marketingtermen: het neigt naar wat premiummerken bieden. En dat is een goot compliment.
Ook het interieur van de Toyota CH-R ziet er speciaal uit. Bestel je een bi-tone versie – die heeft een zwart dak – dan krijg je in het dashboard een opvallend blauw accent. Verder heeft Toyota gespeeld met de vorm van een diamant, wat leuke vormgevingsdetails oplevert. Het zicht op de duidelijk leesbare meters is goed. Het infotainmentscherm zit goed hoog op het dashboard zodat het uitstekend afleesbaar is. De menustructuur ervan is duidelijk, maar vergt wel enig scrollwerk. Voorin is meer dan genoeg ruimte voor lijf en leden. En er is voldoende bergruimte voor kleine spullen of flesjes water.
Groot minpunt bij zowel de Peugeot als de Toyota is het zicht schuin naar achteren. Dat is in de Peugeot zoals in veel moderne auto’s al niet best, maar in de CH-R is het nog veel beroerder. De extreem brede achterste raamstijl in combinatie met de kleine zij- en achterruiten – die ook nog eens getint zijn – zorgen er voor dat je al snel een fietser of voetganger over het hoofd ziet.
Ruimte en kofferbak
Op de achterbank van de Peugeot 3008 is de ruimte voldoende voor mensen tot zo’n 1 meter 85. De knieruimte is voldoende, de hoofdruimte kan beter. De achterbank is nogal laag waardoor je wat steun mist onder de dijbenen. Door een redelijk hoge middentunnel, kun je in het midden van de achterbak niet lekker zitten. De kofferruimte is met 520 liter negentig liter groter dan van de oude 3008. Desalniettemin is het geen ruimtewonder. Er zijn merken die een groter bagageruim hebben. Met de banken plat kun je meer dan 1.500 liter bagage verstouwen. De laadvloer is dan keurig vlak. Over ruimte gesproken, voorin is meer dan voldoende ruimte voor opbergen van kleine spullen, waarbij vooral de (gekoelde) opbergbak tussen de voorstoelen enorm groot is. Daar zet je zo een tweeliter fles frisdrank in.
Als je de teruglopende daklijn van de Toyota CH-R ziet verwacht je achterin maar weinig ruimte, maar dat is absoluut niet het geval. Zelfs iemand van 1 meter 93 zit er nog goed. Er is ook genoeg beenruimte. Wel is het er erg donker door de kleine ramen en brede raamstijlen, wat beklemmend aanvoelt. Het kofferruim is met 377 liter niet echt groot voor een SUV/crossover. Met de bank plat is het een stuk beter, maar je hebt geen vlakke laadvloer.
Conclusie
De Peugeot 3008 is een bijzondere SUV. Hij ziet er stoer en robuust uit en vooral van binnen is hij anders dan veel auto’s. Een piepklein stuurwiel, een volledig digitaal instrumentarium en een aanraakscherm in combinatie met tuimelschakelaars. Het ziet er allemaal fraai uit en laat zich eenvoudig bedienen. Alleen het kleine stuurwiel biedt wat ons betreft niks extra’s en is vooral een gimmick waarmee Peugeot zich probeert te onderscheiden.
Het grootste pluspunt van de Toyota CH-R is de zeer rijke standaard veiligheidsuitrusting. Daarin is deze auto uniek in zijn klasse. De rijeigenschappen zijn erg god en de ergonomie is dik in orde. Minpunten zijn het werkelijk belabberde zicht schuin naar achteren. De C-stijlen zijn zo breed dat je gemakkelijk een voetganger of fietser over het hoofd ziet. De bagageruimte is beperkt voor een crossover.
De Toyota wint deze vergelijking dankzij een zeer scherpe vanafprijs in combinatie met een rijke standaard veiligheidsuitrusting. Maar ook met de kanttekening dat het zicht schuin naar achteren echt heel slecht is.
Bron: anwb.nl
Laat wat van je horen