Toyota Land Speed Cruiser breekt SUV-snelheidsrecord

En dat is niet een standaard Land Cruiser natuurlijk. Om in de recordboeken te komen had Toyota deze 2000 pk sterke Land Speed Cruiser nodig, die op een vliegveld in de Mojave-woestijn een top van iets meer dan 370 km/h haalde.Daarmee is de Land Speed Cruiser zo’n 30 km/h sneller dan de vorige recordhouder, de net geen 340 km/h snelle Brabus Bi-Turbo V12 GLK. Achter het stuur van de Toyota zat de voormalige NASCAR-coureur Carl Edwards, die de enorme SUV naar een snelheid van precies 230,02 mph (370,18 km/h) wist te sturen. De Land Speed Cruiser had volgens Toyota nog harder gekund, maar daarvoor was de 4,02 kilometer lange landingsbaan op de Mojave Air and Space Port niet lang genoeg.

De auto debuteerde vorig jaar op de SEMA Show in Las Vegas. Hij begon zijn leven als een standaard Land Cruiser, maar werd vervolgens grondig onder handen genomen door de technici van Toyota’s Motorsports Technical Center (MTC). Daar werd zijn 5,7 liter V8 voorzien van twee enorme Garrett-turbo’s, wat betekende dat ook de rest van de motor flink versterkt moest worden om de druk aan te kunnen. Het resultaat was een vermogen van 2000 pk.

Vervolgens pakte Toyota de aerodynamica en stabiliteit van de Land Cruiser aan. De Speed-variant ligt lager, heeft een andere wielophanging en is uitgerust met brede Michelin Pilot Super Sport-banden. Zijn eerste run eindigde in een topsnelheid van bijna 340 km/h, maar nadat de technici van Toyota de turbodruk hadden opgedraaid, kwam opeens de 370 km/h in zicht. De snelste productie-SUV is overigens nog steeds de Bentley Bentayga, met een maximum snelheid van 301 km/h.

Klik hier om de video van de Land speed Cruiser te zien.

Bron: www.telegraaf.nl

Laat wat van je horen