Nóg een poolrecord voor de Hilux

toyota-hilux-south-pole-expedition-guinnness-record-7-300x191

Dit verhaal moet je eigenlijk lezen bij de warme kachel. Stel je voor — een eeuw geleden ploeterden Roald Amundsen en Robert Scott met hondensleeën door Antarctica om als eerste mens de Zuidpool te bereiken. Twee maanden deed Amundsen erover om op 14 december 1911 als eerste een vlag op de Zuidpool te zetten. Fast forward: honderd jaar later kost het 47 uur om met een Toyota Hilux AT dezelfde afstand naar de Zuidpool te rijden. Een nieuw poolrecord. Nog één.

De Hilux schrijft een nieuw poolrecord op zijn naam: in slechts 47 uur reed een convooi naar de Zuidpool.Een jaar geleden vestigde de Hilux al een record door in 108 uur een afstand van 2.308 kilometer af te leggen op de Zuidpool. Dit record is nog maar onlangs officieel in de boeken bijgeschreven. Aardig om te weten: het team deed er op de terugweg een dag minder over, maar deze tijd is niet officieel geregistreerd.In december van 2011 werd met 4 speciale versies van de Hilux een tweede poolrecord gepakt – een eeuw na de tocht van Amundsen. In 47 uur reden de Toyota’s van McMurdo Sound naar de Zuidpool. Van de 47 uur waren de auto’s 17,5 uur in bedrijf.

De Toyota Hilux AT (Arctic Truck) is aangepast aan het rijden op de Zuidpool.Deze rit maakte deel uit van een grote expeditie waarbij de auto’s twee maal Antarctica doorkruisten van kust naar kust. De Toyota’s reden in totaal een afstand van 5.850 kilometer door sneeuw en ijs. Helemaal ongevaarlijk was de tocht niet, want op het Ross-ijsplateau Shelff waren verschillende spleten waarin de auto in z’n geheel kon verdwijnen.

De Toyota’s zijn omgebouwd tot AT’s, de afkorting van Arctic Trucks. De auto’s zijn lichter dan traditionele expeditievoertuigen, waardoor ze minder brandstof nodig hebben en minder sporen nalaten in de omgeving. Nu maar hopen dat het Guinness Book of World Records ook snel is en het nieuwe poolrecord binnenkort erkent.

Bron en tekst: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen