Cycloon Yasi en de Hilux

Toyota-Hilux-2012

Over de grillen van de natuur kunnen ze in Australië stevig meepraten. Na de overstromingen van januari volgde een cycloon van de allerzwaarste catergoie: Yasi. Yasi raasde met windsnelheden van wel 300 km/h over de deelstaat Queensland.

Afgelopen woensdagavond scheerde Yashi over het huis van de 33-jarige Australiër Stuart McBeath. Stuart meende zich veilig te hebben verschanst, maar tegen middernacht lichtte de cycloon het dak van zijn woning. Weg bescherming; tijd voor plan B — want afwachten tot het (redelijk windstille) oog van de cycloon over de ruïne van Stuarts woning zou trekken was geen optie. En dus maakte Stuart handig gebruik van het feit dat de wind iets luwde. Hij spurtte naar zijn auto.

Een auto lijkt (inderdaad) niet de meest voor de hand liggende plaats om te schuilen voor zoveel natuurgeweld, maar Stuart had naast zijn ‘huis’ de vrijwel onverwoestbare Toyota Hilux geparkeerd. Een auto waar hij blind op vertrouwde. Stuart zat echter nog maar net op zijn plek toen Yasi de schuur direct naast de Hilux opvrat. Het gebouw werd het luchtruim ingeslingerd en brokstukken zeilden vlak over het dak van Stuarts (v)heilige koe. Stuart bleef er gelaten onder. “She was rocking around a fair bit, but I felt pretty safe.”

Laat wat van je horen