
Pas vijf jaar geleden werd de Auris geïntroduceerd als vervanger voor de Corolla en nu staat z’n opvolger al klaar. Een auto die veel uitgesprokener is dan voorheen. En met de komst van de fiscaal aantrekkelijk Hybrid lijkt succes verzekerd.
Alles moest anders met de komst van de eerste Toyota Auris, die na jaren trouwe dienst de Corolla verving. Een nieuwe naam en meteen ook een nieuwe richting, want de C-segmenter moest een hipper publiek aanspreken. Maar om nou te zeggen dat de yuppen met hun slaapzak voor de deur van de Toyota-dealer gingen liggen. Nee, pas toen er een hybride versie kwam, goed voor voor 14% bijtelling, wisten mensen de weg naar de showroom te vinden. Gelukkig voor Toyota is er bij de tweede generatie gelijk al een hybride beschikbaar, die in ons land weer voor alle belastingtechnische voordelen in aanmerking komt. Een gouden toekomst lijkt om die reden alleen al een zekerheid voor de Auris II. Maar de tweede editie moet vooral ook beter aansluiten bij de dynamischere verwachtingen die Toyota met z’n C-segmenter wekt.
Aan het uiterlijk zie je dan ook meteen dat het de ontwerpers echt menens is, het verschil met de wat lieve eerste generatie is groot. De auto werd langer en 55 millimeter lager, waardoor hij meteen een stuk vlotter oogt. Dat is ook te danken aan de verlaging van de rijhoogte met 10 millimeter. Binnenin is de bestuurdersstoel zo’n vier centimeter omlaag gegaan, zodat je de auto vanbinnen eveneens als dynamischer ervaart. De zitpositie is dan ook een stuk beter dan bij z’n voorganger, met iets meer axiale verstellingmogelijkheid van het stuur was het perfect geweest.
Frisser
Het dashboard staat nu op een hoger plan, het materiaalgebruik en de vormgeving maken het geheel veel frisser. De materialen kunnen de toets der kritiek moeiteloos doorstaan en alle knoppen en schakelaars zitten waar je ze verwacht. Toch blijft het gevoel knagen dat het in dit segment (nog) mooier kan. Wie weleens een Astra van binnen heeft gezien weet dat de vormgeving bijvoorbeeld speelser kan, het binnenste van de Toyota is in vergelijking wat behoudender. Toch kan de nieuweling heel aardig meekomen met de concurrentie.
Op de achterbank bekruipt hetzelfde gevoel van nette middenmoter je. Achterste passagiers hebben ondanks de lagere koets voldoende hoofdruimte en gemiddelde mensen komen met hun knieën net niet tegen de voorstoelen aan. Er zijn concurrenten in dit segment die beter zitten achterin, maar de Auris blijft binnen de grenzen van het acceptabele. Datzelfde geldt voor de kofferbak, waar je 360 liter in kwijt kunt. Dat verzet geen bakens, maar is in deze klasse wel voldoende. Bovendien is er bij de tweede generatie vanaf het begin af aan rekening gehouden met de Hybrid. Het accupakket heeft een plekje onder de achterbank gekregen, waardoor de hybride nu precies evenveel ruimte biedt als de conventioneel aangedreven modellen.
Makkelijk kiezen
Over aandrijving gesproken: als de Auris in december bij de dealer staat kun je kiezen uit vijf motoropties. Benzinerijders hebben de keuze uit een 1.3 en 1.6, dieselrijders krijgen een 1.4 en een 2.0 aangeboden, die beide goed zijn voor 20% bijtelling. Voor de zakelijke rijder is het echter makkelijk, die gaat natuurlijk voor de hybride. Dat is een gebied waarop Toyota namelijk wel de grenzen weet te verleggen. Een gemiddeld verbruik – volgens fabrieksopgave – van 3,8 liter per 100 kilometer levert een CO2-uitstoot op van 87 gram per kilometer en dus 14% bijtelling. De aandrijflijn is bekend uit de jongste Prius, een 1,8-liter viercilinder die samenwerkt met een elektromotor. Gezamenlijk komen ze tot maximaal 136 pk, die via de eveneens bekende CVT-transmissie naar de voorwielen worden gestuurd. En die CVT, daar zijn we niet altijd even goede vrienden mee geweest. Toyota heeft de kritiek ter harte genomen en de elektronica aangepast, waardoor de motorsnelheid beter moet aansluiten bij de voorwaartse versnelling. In de praktijk merk je wel dat de motor iets minder snel geneigd is een keel op te zetten, maar op de bergachtige wegen waar wij de auto testten, blijft het bekende CVT-geloei aanwezig. Het zal voor de meesten geen reden zijn om de auto te laten staan. Als je voorzichtig met het gas omspringt valt er natuurlijk mee te leven, maar verfijnd is anders. Gelukkig is er wel merkbaar meer aandacht besteed aan de isolatie, de geluiden van de motor komen minder nadrukkelijk het inzittendencompartiment in. Het merendeel van de geluidsproductie komt voor rekening van de rijwind en de afrolgeluiden. Al is dat laatste voor een deel ook te wijten aan de relatief grote 17 inch wielen onder ons testexemplaar.
Die wielen zorgen er trouwens meteen voor dat je behoorlijk goed merkt hoe het wegdek eraan toe is. Zeker omdat vering en demping vrij stevig zijn, overigens zonder echt oncomfortabel te worden. Die keuze voor stevigheid komt voort uit de wens om een leuker rijdende auto van de Auris te maken. En dat is gelukt, het onderstel van de nieuwe biedt een goede mix tussen wegligging en comfort. Mede omdat het zwaartepunt lager ligt en het gewicht met enkele tientallen kilo’s is afgenomen, reageert de Toyota verrassend gretig. Staat stuurplezier voorop, dan zijn er nog altijd concurrenten waar je beter bediend wordt, maar op het gebied van wegligging is de Japanner flink verbeterd en scoort nu een nette voldoende. Sturen gaat een stuk directer dan bij de eerste Auris en het duurt langer voordat de auto begint weg te schuiven.
Vier niveaus
Als koper kun je de Auris in vier uitrustingsniveaus kiezen. Aan de basis van het gamma staat de Comfort, die standaard onder meer centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, radio/cd-speler en elektrische bediening van de voorruiten meekrijgt. Een trapje hoger staat de Aspiration, die een achteruitrijcamera cruise control en climate control toevoegt aan de uitrusting. De Hybrid, 1.6 benzine en 2.0 diesel beginnen bij dit niveau. Meer luxe is er in de vorm van de Dynamic, die bijvoorbeeld 17 inch lichtmetaal, regen- en lichtsensor en keyless entry toevoegt. Helemaal aan de top van het gamma staat de Executive, die z’n berijder verwent met onder meer een automatisch inparkeersysteem, uitgebreide navigatie en stoelverwarming.
Omdat ze bij Toyota-importeur Louwman & Parqui logischerwijs veel van de leasemarkt verwachten, zijn er bovendien voor de Hybrid twee lease pakketten. De eerste heet simpelweg Hybrid Lease en is gebaseerd op de Aspiration uitvoering. Voor € 1.920 krijg je dan onder meer ene glazen panoramadak, 17 inch wielen, navigatie en cruise control. Op de Executive kan een Lease Pro pakket worden besteld voor € 990. Ook dan is het glazen dak aanwezig, evenals meesturende koplampen, uitgebreidere navigatie en privacy glass achter.
De de Auris II staat nu al bij de dealer, de eerste uitleveringen vinden in januari plaats.
Bron: autoweek.nl
Laat wat van je horen