Eerste rij-indruk Toyota Auris (Hybrid)

250046-toyota-auris-800x533

Toyota presenteert de tweede generatie Auris, die de Golf-klasse moet opschudden. Zeker in Nederland, waar een 14 procent bijtellende Hybrid-versie garant staat voor succes. Geen verrassing daarom, dat de Nederlandse pers louter kennis kon maken met deze zuinigste variant. De nieuwe Auris is bovendien lichter, lager, ruimer en moet dynamischer rijden. In en rondom Lissabon mag Toyota’s nieuwe C-segment-auto laten zien wat ‘ie waard is.

Om de nieuwe Auris dynamischer te laten rijden heeft Toyota behoorlijk zijn best gedaan. Een 55 mm lagere koets en een slimmere plaatsing van de accu’s onder de achterbank zorgen voor een lager zwaartepunt. Mede hierdoor blijft de naar 360 liter vergrote bagageruimte intact. Lichtere materialen zorgen ervoor dat de nieuwe Auris Hybrid zelfs 70 kg lichter is dan zijn voorganger, terwijl de aerodynamica en stijfheid zijn toegenomen. Dit alles heeft geresulteerd in een plezierig afgesteld onderstel met weinig rolneigingen en voldoende rijcomfort. De besturing is een verademing vergeleken bij de indirect reagerende Prius. De nieuwe Auris stuurt prettig direct, maar wel met weinig weerstand.

Open galerij

Toyota Auris

De 136 pk sterke aandrijflijn is een goede bekende uit de derde generatie Prius. De bediening van de automaat gaat met hetzelfde futuristische blauwe pookje en op de plaats van de toerenteller bevindt zich een Power-meter. Om de bestuurder extra aan te sporen in het ‘Eco’-gedeelte van de meter te blijven, kleurt de naald rood zodra je over de helft van de schaal gaat. Als je dat doet dan spurt de Auris Hybrid razendsnel weg, wat uiteraard gepaard gaat met een luider grommende verbrandingsmotor. De felle gasrespons is prettig als je een snelle inhaalactie wilt maken, maar de Hybrid rijdt het lekkerst – en tot 50 km/u elektrisch – als je weinig haast hebt. Geef je precies gas tot de letter ‘P’ op de Power-meter, dan blijft de motor keurig op de achtergrond zijn werk doen. Wie zich erop toelegt kan gemakkelijk zuiniger dan 1 op 20 rijden, maar de opgegeven 1 op 26,3 blijft vooral theoretisch, om van alle belastingvoordelen te kunnen genieten. Op een gevarieerde testroute met bergwegen, stadsverkeer en snelweg haal ik zonder moeite een nette 1 op 19, volgens de boordcomputer.

Open galerij

Toyota Auris

Hoog Yaris-gehalte

Achter de stoere, nieuwe verpakking van de Auris gaat een interieur schuil dat qua afwerking en kwaliteitsindruk eerder thuis lijkt te horen in de Yaris. De vormgeving is nogal eigenzinnig en de knoppen zijn vrij grof, zeker op het stuurwiel. Het Touch & Go-systeem omvat een gebruiksvriendelijk aanraakscherm voor navigatie en multimedia, maar waarom een ouderwets Casio-klokje zo’n prominente plek in het dashboard heeft gekregen is mij een raadsel. De tijd kan ook prima in het scherm van de boordcomputer of het navigatiesysteem worden weergegeven. De onbeklede opbergvakjes en de onvertraagd omlaag vallende klep van het dashboardkastje zijn evenmin details die appelleren aan de Europese autosmaak. Het interieur van de nieuwe Volkswagen Golf komt een klasse hoger over dan wat Toyota in de Auris monteert. Toch noem ik de Volkswagen niet ‘beter’, want op het gebied van kosten, aannemelijke betrouwbaarheid en fiscale aantrekkelijkheid is de Auris Hybrid misschien wel de verstandigste auto in het C-segment. Eentje die nu een stuk leuker rijdt en oogt.

Bron: autokopen.nl

Laat wat van je horen