Gemeente Rotterdam: ‘Geen woorden maar laden’

Rotterdam deed mee aan een grote, meerjarige test met (semi-)elektrisch rijden. En reed daarvoor ook ruim twee jaar in onze Prius Plug-in. De stad wilde onder meer uitvinden of elektrisch rijden toekomst heeft. En beter is voor het milieu. Zojuist verscheen een rapport over dat onderzoek met de typisch Rotterdamse titel ‘Geen woorden maar laden’. De conclusie is glashelder. Elektrische auto’s als de Prius Plug-in zijn altijd schoner dan gewone auto’s. Zelfs als ze je nooit oplaadt.

Rotterdam test de Prius Plug-inEen fraaie samenvatting tref je hier aan. Daar lees je onder meer: “Twee jaar lang werd het gebruik en verbruik van deze voertuigen uit de wagenparken van de Gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin en energiebedrijf Eneco gemeten met monitoringsystemen. Niet eerder zijn zoveel elektrische voertuigen en oplaadpunten zo lang en intensief gemonitord als tijdens ‘Rotterdam Test Elektrisch Rijden’.

De uitkomsten zijn volgens de onderzoekers positief voor de toekomst van het rijden op elektriciteit in zakelijke wagenparken. De uitstoot van elektrische voertuigen en auto’s met een verbrandingsmotor is vergeleken over de héle keten. Voor elektrische auto’s zijn de emissies van de elektriciteitsproductie bepaald op basis van de daadwerkelijke Nederlandse energiemix. Dat geeft voor elektrische voertuigen een ongunstiger maar realistischer beeld dan wanneer met 100% groene stroom gerekend zou zijn. Zelfs dan winnen de elektrische voertuigen het echter ruimschoots van hun referenties. Vanuit stedelijk oogpunt is het vooral gunstig dat de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof fors lager is dan bij een conventionele auto. Dat komt met name door de korte ritjes en het regeneratief remmen. Het laadgedrag van gebruikers beïnvloedt de resultaten van de plug-in hybride auto’s sterk. Daar is met het juiste laadgedrag nog veel milieuwinst te boeken, aldus het onderzoek.”

Wil je het hele, zeer fraai geïllustreerde onderzoek doorspitten? Kijk dan hier.

Rotterdam test de Prius Plug-in

Bron: blog.toyota.nl

Laat wat van je horen