Waterstofauto van Toyota gaat tussen de 50.000 en 70.000 euro kosten.

Dat heeft Chris Hostetter, vicepresident van Toyota Motor Sales USA, gezegd. Volgens hem kostte een prototype van de waterstofauto ongeveer een miljoen dollar, het productiemodel moet voor een bedrag van rond de 50.000 dollar kunnen worden gebouwd.

Dat betekent dat de consumentenprijs onder de 100.000 dollar (omgerekend iets meer dan 70.000 euro) blijft, aldus Hostetter. Hij verwacht er in het eerste jaar (2015) ongeveer 2.000 te verkopen in de VS. Een productiemodel is nog niet klaar, maar die zou volgens Hostetter de nodige gelijkenis gaan vertonen met de FCV-R concept die Toyota vorig jaar op de beurs van Tokyo liet zien. Eind november staat op dezelfde show een aangepaste versie van dit model.

Tankstations

Het productiemodel staat voor 2015 op de rit en deze zou volgens Automotive News alleen in New York en Californië verkrijgbaar zijn omdat alleen daar voldoende waterstof-tankstations staan. In Californië zijn op dit moment slechts acht stations operationeel. Dat zouden er volgens de oorspronkelijke plannen al 60 moeten zijn.

De plannen voor deze Toyota Fuel Cell-auto voor Europa zijn nog niet duidelijk. “Er zijn op dit moment geen concrete plannen. In Nederland zijn er nu slechts twee tankstations voor waterstof dus ik denk niet dat de markt er hier klaar voor is op dit moment. Het is moeilijk te zeggen hoe de situatie over twee jaar is”, aldus de woordvoerder van Toyota Nederland.

“De filosofie van Toyota is dat een auto als deze op het juiste moment op de juiste plek moet worden gebracht. Ik weet dat ze in Japan een samenwerkingsverband met een oliemaatschappij zijn aangegaan die de bouw van waterstof-tankstations voor z’n rekening neemt. Wat er in Europa gaat gebeuren, is nog even afwachten.”

bron: nu.nl

Laat wat van je horen